13. 01. 2023 - Všetko

Poznáte zvukotesné sklo?

Zvukotesné sklo sa vyrába spojením dvoch vrstiev skla s medzivrstvou polyvinylbutyralu, alebo aj PVB, medzi jednotlivými vrstvami. Vrstva PVB drží jednotlivé vrstvy skla pokope a zároveň pôsobí aj ako zvukotesná vrstva. Dokáže zabrániť zvukovým vibráciám prechádzať z jednej vrstvy skla na druhú. Ak vás zaujíma, či takéto sklo naozaj funguje, odpoveď je jednoznačne áno. Zvukotesné dvojité sklo dokáže znížiť hluk až o 50 %.  

Existujú dva typy zvukotesného skla: dvojité sklo, ktoré má zvukotesné a izolačné vlastnosti, a laminované sklo, ktoré má zvukotesné a bezpečnostné vlastnosti.

Je sklo dobrý zvukový izolant?

Zvuk sa vo vzduchu pohybuje vo forme vibrácií, vĺn. Hlavným dôvodom, prečo je sklo dobrý zvukový izolant, je jeho hustota. Sklo je veľmi husté, čo znamená, že má veľkú hmotnosť a malú hrúbku. Druhým dôvodom je to, že je nepórovitý, čo znamená, že nemá žiadne medzery, ktorými môže zvuk prenikať.

Mnoho výrobcov, ktorí sa venujú zvukovému zabezpečeniu, pridávajú sklu hmotnosť, čím ho robia hustejším. Hrubšie sklo prepúšťa menej hluku, pretože vlny zvuku sa rozptýlia po jeho povrchu, čím sa hluk zníži.

Je hrubšie sklo viac zvukotesné?

Ako je vyššie spomenuté, tak áno. Každý kúsok skla má však určitú frekvenciu náhody. Čo to je? Je to frekvencia, pri ktorej tvar a veľkosť skla môže zvuk, naopak, zintenzívniť. Aby sa predišlo tomuto javu, mnoho sklenených okien využíva viac vrstiev skla s rozličnými hrúbkami. Rozdielne hrúbky skla fungujú ako izolácia. 

Aké hrubé je zvukotesné sklo?

Hrúbka zvukotesného skla sa pohybuje od 2,5 do 5 cm. Hrúbka veľmi závisí od zvukotesnosti, ktorú sa snažíte dosiahnuť, a od materiálu skla. Čím je žiadaná izolácia vyššia, tým je väčšia potreba poradiť sa s profesionálom.

Výhody zvukotesného skla

Obmedzenie hluku

Najvýznamnejším benefitom je, samozrejme, obmedzenie hluku. Dokáže eliminovať zvuky z dopravy, hudby či dokonca aj úplnú zvukovú izoláciu.

Zvýšenie bezpečnosti

Zvukotesné laminované sklo ponúka vysokú bezpečnosť. V porovnaní s iným sklom je tvrdšie a trvácnejšie. Zvukotesné sklo vyrobené z PVB medzivrstvy je takisto vysokoodolné. V prípade prasknutia skla ostanú kúsky skla neporušené a na povrchu sa vytvorí takzvaná pavučina.

Viac pohodlia

Sklo funguje aj ako tepelná izolácia, čím dokážete v dome znížiť spotrebu energie a vytvoriť ideálnu teplotu. V lete dokáže odrážať slnečné lúče, a tým udržiava dom v optimálnej teplote. Naopak, v zime sklo bráni unikaniu tepla.

Ochrana pred UV žiarením

Zvukotesné sklo má vplyv na zlepšenie vášho zdravia nielen tým, že znižuje hluk, ale aj tým, že odráža škodlivé ultrafialové a infračervené slnečné lúče. Okrem iného, dokáže ochrániť aj nábytok, podlahy a iné veci pred vyblednutím.

Tepelná izolácia

Zvukotesné sklo funguje ako skvelý izolant. Odráža lúče a izoluje miestnosť zvnútra pred unikaním tepla.

Je množstvo benefitov, ktoré viete vyťažiť zo zvukotesného skla. Jeho vlastnosť, izolovanie miestnosti od hluku, jednoznačne funguje. Pokiaľ si chcete doma vytvoriť tiché a kľudné prostredie, zvukotesné sklo môže byť pre vás skvelou voľbou. Poraďte sa s nami.