20. 01. 2023 - Všetko

Najlepšie miesto na sedenie na koncerte

Váš obľúbený spevák má konečne koncert vo vašom meste alebo vo vašom blízkom okolí? Okamžite idete kúpiť lístky, avšak zaseknete sa pri výbere miesta. Nie ste si istí, ktoré miesto bude najlepšie z hľadiska kvality zvuku. Ako si vybrať to najlepšie?

Mnoho manažérov hudobných priestorov tvrdí, že v ich priestoroch neexistuje zlé miesto. Skutočnosť je však taká, že niektoré miesta sú z tohto hľadiska lepšie ako tie ostatné. Vedieť, ktoré to sú, vám zaručí dokonalý zážitok z koncertu.

Predné miesta sú lepšie skôr z hľadiska výhľadu ako kvality zvuku.

Výber miesta priamo pod pódiom vám určite zaručí skvelý výhľad, ale, naopak, zvuk nebude najlepší. Reproduktory sú vo väčšine prípadov umiestnené po stranách pódia. Zvuk z nich tým pádom smeruje priamo za vás, do stredu publika. Hudbu síce počuť budete, ale nie v najlepšej kvalite.

Zadné sedadlá taktiež nie sú ideálnym miestom, keďže zvuk sa v zadných častiach odráža od stien. Ak ste ďaleko od pódia, zvuk, ktorý k vám príde, nie je v najlepšej kvalite, keďže zvukové vlny sa odrážajú od okolitých stien, ale aj od jednotlivých ľudí. Práve z toho dôvodu sa mnoho ľudí sťažuje na zadné miesta, pretože počujú len hluk. Jediná výhoda zadných miest je tá, že sú vo väčšine prípadov lacnejšie.

Nízka kvalita zvuku je aj priamo pri reproduktoroch. Čím bližšie ste pri reproduktoroch, tým menej pocítite skutočné znenie hudby a v neposlednom rade vystavíte svoj sluch nebezpečenstvu.

Stred miestnosti je ideálnym miestom.

Pri výbere lístkov sa sústreďte na nájdenie stredu, a práve tam si zvoľte miesta. Reproduktory sú nastavené tak, aby smerovali do stredu publika, a to hlavne v uzavretých priestoroch. Vo vonkajších priestoroch je výber miesta viac-menej na vašej preferencii. Vo vonkajších priestoroch nie je zvuk ovplyvnený toľkými faktormi, ako je vo vnútorných.