26. 08. 2022 - Všetko

Je zvukotesná izolácia ohňovzdorná? Fakty a bezpečnosť

Samotná izolácia je najlepším spôsobom, ako odhlučniť váš domov, a tým znížiť prenos zvuku a tlmiť hluk. V tomto článku si podrobne popíšeme niektoré témy súvisiace s touto problematikou vrátane rozdielov medzi ohňovzdornou a zvukotesnou izoláciou, popíšeme si najlepšie izolácie v rámci ohňovzdornej a zvukovej izolácie a niektoré dôležité bezpečnostné tipy a fakty.

Ohňovzdorná verzus zvukotesná izolácia

Ohňovzdorná a zvukotesná izolácia sú dva rozličné produkty, ktoré slúžia na rôzne účely. Napríklad ohňovzdorná izolácia je vyrobená z ohňovzdorných materiálov, ako je sklolaminát, a môže pomôcť prežiť konštrukcii pri požiari.

Na druhej strane, zvukotesná izolácia pomáha minimalizovať hluk, ktorý počujeme vo vnútri alebo zvonku, a súčasne zachytáva rôzne zvuky. Pri výbere vhodného izolačného materiálu je dôležité myslieť na svoj domov a jeho jedinečné potreby. Pred inštaláciou izolácie by sme tiež odporučili poradiť sa s odborníkom z oblasti stavebníctva.

Izolácia zo sklenených vlákien je najlepšou voľbou pre protipožiarnu ochranu

Ako sme už vyššie spomínali, najbežnejším typom ohňovzdornej izolácie je sklolaminát. Izolácie zo sklenených vlákien boli v priebehu rokov prísne testované z hľadiska bezpečnosti a stále zostávajú tou najlepšou voľbou pre mnohých domácich majstrov a majiteľov, ktorí si chcú nainštalovať ohňovzdornú izoláciu. Sklolaminát je taktiež skvelý na zníženie prenosu množstva zvuku vo vašej domácnosti, avšak nedokáže úplne odhlučniť priestor.

Aká izolácia je najlepšia na protipožiarnu ochranu?

Izolácia funguje ako ochranná prikrývka, ktorá pokryje váš domov bezpečnou bariérou proti prenosu tepla. Pre mnohých majiteľov domov je ohňovzdorná izolácia životne dôležitá. Ak sa to týka aj vás, možno vás zaujíma, aká izolácia je najlepšia na protipožiarnu ochranu.

Najlepším riešením na protipožiarnu ochranu je sklolaminát. Tento materiál je vyrobený zo skla spriadaného s plastovými polymérmi. Sklolaminát má tak prirodzené ohňovzdorné vlastnosti, avšak môže sa vznietiť, ak je výrobok podložený fóliou alebo papierom.

Ďalšie možnosti ohňovzdornej izoláciu zahŕňajú minerálne vlny, vláknité rohože a celulózu. Napriek tomu, že tieto materiály nie sú úplne ohňovzdorné, ponúkajú určité vlastnosti, ktoré spomaľujú horenie.

Vynikajúcou protipožiarnou izoláciou je minerálna vlna. Samozrejme, tento výrobok sa môže líšiť v materiáloch použitých na jeho výrobu. Napriek tomu, či je vyrobený z pravých minerálnych hornín, alebo z recyklovaných materiálov, ako sú vedľajšie produkty zo železa a ocele, má prirodzenú odolnosť voči horeniu. Vláknité rohože a celulóza tiež poskytujú niektoré nehorľavé vlastnosti, ale nie sú úplne ohňovzdorné, navyše, vláknité rohože môžu spôsobovať určité zdravotné problémy.

Aká izolácia je najlepšia?

Majitelia môžu byť celkom sklamaní, ak chcú odhlučniť dom alebo miestnosť, a nemajú pri tom tie správne očakávania. Je potrebné mať na pamäti, že je rozdiel medzi zvukovou izoláciou a redukciou zvuku.

Najlepším spôsobom na zvukovú izoláciu sú sklenené vlákna alebo penová izolácia, pretože znižujú prenos zvuku. Pre dosiahnutie správnej zvukovej izolácie však budete musieť do miestnosti zahrnúť aj ďalšie materiály, ako napríklad penové panely.

Zdravie a bezpečnosť by mali byť na prvej priečke priorít majiteľov najmä pri inštalácii izolácie. Preto je pre mnohých zákazníkov prirodzené, že vyhľadávajú ohňovzdorné produkty, ktoré prešli testami bezpečnosti a zdravia. Zatiaľ čo sklolaminát a minerálna vlna sú skvelé protipožiarne riešenia, celulóza a sprejová pena sú horľavé.

Výber správnej izolácie závisí od vašich potrieb a cieľov. Kontaktujte nás a poradíme vám.