02. 09. 2022 - Všetko

Ako odhlučniť dom počas stavby

Po ukončení stavebných prác určite nechcete prísť na to, že vaši susedia počujú všetko, čo sa deje vo vnútri vašej budovy, a čo môžete nechtiac vytvárať hluk, na ktorý by sa vaši susedia mohli sťažovať. Našťastie, existuje jednoduchý spôsob, ako takýmto komplikáciám jednoducho predísť, a tým je zvuková izolácia budovy. Zvuková izolácia ešte vo fáze výstavby vašej budovy zabezpečuje udržiavanie zvuku vo vnútri priestorov, takže tento hluk nebude obťažovať susedov.

Výhody zvukovej izolácie počas fázy výstavby

Zvuková izolácia počas výstavby pre vás predstavuje hneď niekoľko výhod. Po prvé je to vhodné a nákladovo najefektívnejšie odhlučnenie pri stavbe. Zvuková izolácia môže po dokončení budovy vyžadovať úpravu stien, podláh alebo odstránenie inej vašej už vykonanej práce, aby ste mohli umiestniť zvukotesný materiál. Pokiaľ stavbu zvukovo odhlučníte ešte počas fázy výstavby, môžete za pochodu pracovať na iných činnostiach vašej stavby.

Po druhé, zvuková izolácia počas fázy výstavby vám pomôže aktualizovať plán zvukovej izolácie počas výstavby. Môžete sa teda už vopred vyhnúť prípadným komplikáciám. Ak má vaša budova napríklad veľa okien, dokážete to vykompenzovať tým, že odhlučníte strop a podlahy.

Teraz, keď už viete, aké sú výhody zvukovej izolácie počas fázy výstavby, určite s ňou chcete čo najskôr začať. Existujú tri rôzne spôsoby, prostredníctvom ktorých môžete odhlučniť budovu, a to strop, podlahy a steny, pričom každý z týchto spôsobov predstavuje metódy zvukovej izolácie, ktoré sa podieľajú na minimalizácii zvuku unikajúceho z miestnosti.

Zvuková izolácia stropu počas výstavby

Zvuková izolácia stropu je pre vašu stavbu obzvlášť dôležitá, pokiaľ má viacero funkčných poschodí. Izolácia stropu zabraňuje tomu, aby obyvatelia vyšších poschodí neobťažovali nadmerným hlukom obyvateľov na nižších poschodiach. Zvuková izolácia stropu pozostáva z niekoľkých krokov.

Izolácia – hrubá vrstva izolácie pomáha regulovať vnútornú teplotu vašej budovy, pričom dokáže tlmiť zvuky. Tento efekt môžete dosiahnuť za pomoci štandardných izolačných materiálov, ako sú sklolaminát alebo minerálna vlna. Pre ešte efektívnejší výsledok zvukovej izolácie si môžete zaobstarať špeciálnu zvukovú izoláciu. Bez ohľadu na to, aký materiál si vyberiete, najprv sa uistite, že je vložený tesne medzi stropné trámy.

Zvuková bariéra – zvukové bariéry vytvárajú vrstvu medzi izoláciou a stropnou vrstvou, ktorá pomáha rozptyľovať nadbytočný zvuk.

Zvuková izolácia podlahy počas výstavby

Podobne ako zvuková izolácia stropu, veľmi dôležitá je aj zvuková izolácia podlahy, pokiaľ má vaša budova viacero funkčných poschodí. Izolácia podláh v tomto prípade zabráni tomu, aby ste hlukom obťažovali susedov žijúcich na nižších poschodiach. Aj tu existuje niekoľko spôsobov zvukovej izolácie podlahy.

Podklad – podlahový podklad je vrstva umiestnená pod podlahou. Podobne ako zvuková izolácia umiestnená v stenách alebo na stropoch, účelom tohto materiálu je tlmiť zvuky. Tento podklad môžete aplikovať počas procesu výstavby, ale taktiež ho môžete umiestniť pod už existujúce podlahy. Napriek tomu, že existuje niekoľko rôznych typov podkladov, jednou z najlepších možností je použiť dve vrstvy podkladu s použitím zmesi potláčajúcej hluk, ktorá je aplikovaná medzi tieto vrstvy.

Podlahové izolátory – už počas výstavby môžete pod podlahy umiestniť podlahové izolátory, pričom tieto materiály tlmia a izolujú zvuky skôr, ako prejdú vašimi podlahami.

Materiál – niektoré typy podlahových materiálov potláčajú zvuk lepšie ako ostatné, napríklad sa vám môžu páčiť drevené podlahy, no tieto sa po čase krivia a začnú vŕzgať. Vhodný výber materiálu podlahy s ohľadom na jeho schopnosti izolovať zvuk vám môže pomôcť znížiť náklady na túto zvukovú izoláciu. Všimnite si, že napríklad podložky dokážu znížiť hluk spôsobený starnutím niektorých typov podláh.

Koberce – pokiaľ vašu zvukovú izoláciu myslíte skutočne seriózne, koberce sú pre vás úplnou nevyhnutnosťou. Zatiaľ čo hrubé vlákna lepšie blokujú zvuky, akýkoľvek typ materiálu bude fungovať do určitej miery, najmä pokiaľ je skombinovaný s inými spôsobmi zvukovej izolácie.

Zvuková izolácia stien počas výstavby

Zvuková izolácia samotných stien je najdôležitejšia, pokiaľ máte vo svojej blízkosti susedov. Znemožní im to počuť hluk od vás a rovnako zabráni tomu, aby ste ich hluk počuli vy. Steny však môžu byť taktiež jednou z najnáročnejších častí budovy, pokiaľ ide o zvukovú izoláciu, a to najmä kvôli vstupným zdrojom zvuku, ako sú dvere a okná. Pri zvukovej izolácii stien majte na pamäti hlave tieto tipy:

Izolácia – hrubá vrstva izolácie okolo stenových nosníkov vám dopomôže stlmiť zvuky, ktoré prechádzajú ďalej. Aj v tomto prípade si môžete zaobstarať tradičný izolant, ako je napríklad sklolaminát, alebo použiť špeciálne navrhnutý izolačný materiál potlačujúci zvuk. Uistite sa, že sú vaše steny obložené hrubou vrstvou tohto materiálu a vyplňte všetky nepotrebné priestory s cieľom maximalizovať efekt zvukovej izolácie.

Nástenné klipy – zvukové klipy umiestnené vo vnútri steny vám už počas procesu výstavby môžu pomôcť kontrolovať hluk, avšak ich svojpomocná inštalácia môže byť dosť komplikovaná, preto radšej zvážte pomoc odborníkov.

Elektrické zásuvky – v stenách existuje niekoľko kritických miest, odkiaľ môže prenikať zvuk, a to aj vrátane elektrických zásuviek. Napriek tomu, že utesnenie celého obvodu nie je možné, môžete ich čiastočne utesniť pomocou špeciálne vyrobených krabíc alebo tmelov.

Dvere – dvere sú ďalším miestom, cez ktoré môžu prenikať cez vaše steny zvuky. Zvuková izolácia dverí dokáže byť náročná vzhľadom na to, že ich úplné utesnenie by znemožnilo ich otváranie. Môžete sa však uistiť, či sú vaše dvere vyrobené z odolného a zvukotesného materiálu, a na minimalizáciu zvukov môžete použiť posuvné prvky dverí alebo iné odnímateľné telesá.

Okná – predstavujú ďalšiu výzvu v oblasti zvukovej izolácie. Pokiaľ sa pri stavbe rozhodujete umiestniť do stien menej okien, toto rozhodnutie môže pôsobiť dojmom, že vaše priestory sú stiesnené. Na zvukovú izoláciu okien je potrebné použiť hrubé silné sklo, ktoré dokáže blokovať zvuky, poprípade si zvoľte špeciálne zvukotesné sklo.

Nákup zvukotesného materiálu

Zvuková izolácia budovy počas procesu jej výstavby je efektívny spôsob, ako minimalizovať vychádzajúce zvuky z vašej nehnuteľnosti. Môžete si vytvoriť svoj plán zvukovej izolácie, poprípade ho vylepšiť a aktualizovať ho za pochodu. Vďaka novej zvukotesnej izolácii budete môcť dokončiť zvukovú izoláciu aj so zvyškom projektu, čo vám značne ušetrí námahu s inštaláciou nových materiálov po jeho dokončení.

Pokiaľ potrebujete materiály na zvukovú izoláciu vášho stavebného projektu, kontaktujte nás. Ponúkame prístup k zvukovej izolácii a k akustike založenej na riešeniach, ktoré sú pre váš projekt najvhodnejšie. Prezrite si náš online obchod a zistite, ktoré produkty sú pre vás najvhodnejšie alebo nás kontaktujte ešte dnes.