09. 09. 2022 - Všetko

Vedci nabádajú k opatrnosti pri kúpe hlučných hračiek

Výskumníci z oddelenia otolaryngológie UC Irvine zmerali hladiny hluku dvoch desiatok populárnych hračiek v obchodoch a kúpili 10 najhlasnejších na presné meranie v zvukotesnej kabíne v UC Irvine Medical Center. Zistili, že všetky presahovali 90 decibelov a niektoré dosiahli 100 alebo viac, čo zodpovedá hluku reťazovej píly, vlaku metra alebo motorovej kosačky.

Vo všeobecnosti sú zvukové hračky bezpečné, ak sa používajú správne.

Problémy však môžu nastať, ak sa hlučná hračka drží príliš blízko uší. Deti sú veľmi citlivé na hlasné a vysoké zvuky. Strata sluchu v dôsledku poškodenia hlukom je trvalá a v súčasnosti sa nedá vyliečiť. Preto by rodičia mali byť opatrní.

Nechránené vystavenie zvukom nad 85 decibelov počas dlhšieho obdobia môže viesť k poškodeniu sluchu. Prispievajú k tomu dva faktory: hlasitosť a trvanie hluku. Čím je zvuk hlasnejší, tým menej času trvá, kým spôsobí stratu sluchu.

Pri kúpe detskej hračky venujte pozornosť umiestneniu reproduktora – reproduktor pod povrchom hračky je lepšia voľba ako hračky s reproduktorom na vonkajšej strane. Samotný materiál hračky tak pohltí určitú mieru hluku. Urobte si malý test. Držte hračku ako dieťa a počúvajte jej zvuk. Ak vás z toho bolia uši, tak je to pre dieťa asi príliš hlasné.

Kalifornská univerzita – Irvine. „Výskumníci nabádajú k opatrnosti pri kúpe hlučných hračiek.“ ScienceDaily. ScienceDaily, 17. december 2011. www.sciencedaily.com/releases/2011/12/111216174444.htm.