21. 01. 2022 - Všetko

Erupcia Tongy: Ide o najhlučnejšiu udalosť v dejinách?

Podmorská sopka neďaleko Tongy vybuchla a poslala vlny tisíce kilometrov cez oceán. Vlny vysoké asi tri stopy zasiahli v sobotu ráno časti Aljašky. Ale niekoľko hodín predtým, ako tieto vlny dorazili, sa zvuky výbuchu dostali do domovov mnohých Aljaščanov. Erupcia neďaleko Tongy bola taká silná, že ju bolo počuť aj na Aljaške!

Údaje od výskumníkov UAF sledujú zvukovú vlnu z výbuchu, ktorá sa pohybuje rýchlosťou približne 700 mph. Počuť sopku alebo akýkoľvek zvuk tak ďaleko od svojho pôvodu je dosť zriedkavý jav. Zvuk sa pomaly šíri atmosférou. Výbuch Tongy bolo na Aljaške počuť asi 7 hodín po výbuchu.

Vedci často zaznamenajú skutočne nízkofrekvenčné zvukové vlny po celom svete po veľkých sopečných erupciách alebo výbuchoch, ale je dosť zriedkavé, aby ich zreteľne počuli aj bežní ľudia.

Aljaščania od Anchorage po Fairbanks a Cordovu, pozdĺž polostrova Kenai a inde hlásili v sobotu skoro ráno hlboké výbuchy a výbuchy podobné hromom. Zvuky bolo počuť aj v Kanade.

Bolo len niekoľko ďalších prípadov, keď sa počuteľný zvuk šíril tak ďaleko, vrátane erupcie Novarupta Katmai z roku 1912, najväčšej erupcie 20. storočia, a erupcie Krakatoa z roku 1883. Erupcia Tongy pravdepodobne prepíše históriu hluku.

Skutočnosť, že Aljaščania mohli počuť akýkoľvek zvuk erupcie, naznačuje, aká veľká bola táto sopečná erupcia v skutočnosti. Počuteľné zvuky z erupcie trvali asi 30 minút, zatiaľ čo zvuky s nízkou frekvenciou trvali dlhšie, asi 2 hodiny.

Tlaková vlna erupcie zo 17 000 kilometrov vzdialenej sopky „dorazila“ aj na Slovensko. Zvuk sme však nepočuli.