11. 02. 2022 - Všetko

Výskum potvrdzuje, že zvuk prírody nám pomáha relaxovať

Počúvanie zvukov prírody priaznivo ovplyvňuje našu myseľ, upokojuje nervový systém aj trávenie. Nový výskum povtvrdzuje, že zvuky zurčiaceho potôčika či vetra v korunách stromov nám pomáhajú relaxovať.

Výskumníci z Brighton and Sussex Medical School (BSMS) zistili, že počúvanie zvukov prírody ovplyvňuje telesné systémy, ktoré riadia autonómne nervové systémy (pocity strachu, stresu, funkcia trávenia, funkcia mozgu…). Príroda a jej zvuky sú často spájané s podporou relaxácie, no doteraz neexistoval vedecký konsenzus o tom, ako tieto účinky vznikajú. Nedávno bola publikovaná štúdia, ktorá tieto účinky potvrdzuje.

Všetci dobre poznáme pocit uvoľnenia a „vypnutia“, ktorý pochádza z prechádzky v prírode. Pochopenie tohto efektu bola úloha vedcov. Na výskume spolupracovali s umelcami. Štúdia priniesla výsledky, ktoré budú zaujímať najmä ľudí, ktorí zažívajú vysoké úrovne stresu.

V spolupráci s audiovizuálnym umelcom Markom Wareom tím v BSMS uskutočnil experiment, v ktorom účastníci počúvali zvuky zaznamenané z prirodzeného a umelého prostredia, zatiaľ čo ich mozgová aktivita bola meraná na MRI skenermi a aktivita ich autonómneho nervového systému bola monitorovaná prostredníctvom nepatrných zmien v tepovej frekvencii. Tím zistil, že aktivita v predvolenom režime siete mozgu (zbierka oblastí, ktoré sú aktívne, keď odpočívame) sa líšila v závislosti od zvukov hrajúcich na pozadí.

Pri počúvaní prírodných zvukov smerovala aktivita mozgu pozornosť od stresu či pocitov úzkosti. Pri počúvaní prirodzených zvukov v porovnaní s umelými zvukmi sa ľuďom zlepšilo trávenie, upokojila sa myseľ a zažívali menej stresu.

Je zaujímavé, že množstvo zmien v aktivite nervového systému záviselo od základného stavu účastníkov: jednotlivci, ktorí vykazovali najväčší stres pred začatím experimentu, vykazovali najväčšiu telesnú relaxáciu pri počúvaní prírodných zvukov, zatiaľ čo tí, ktorí už boli uvoľnení, vykazovali iba mierny pokles stresu pri počúvaní prírodných zvukov v porovnaní s umelými zvukmi.

Štúdium vplyvov environmentálnej expozície je predmetom rastúceho záujmu v oblasti fyzického a duševného zdravia a výrazne ovplyvňuje otázky verejného zdravia a plánovania miest. Tento výskum je prvým, ktorý predstavuje integrované behaviorálne, fyziologické a mozgové skúmanie tejto témy.

Zdroj: Cassandra D. Gould van Praag, Sarah N. Garfinkel, Oliver Sparasci, Alex Mees, Andrew O. Philippides, Mark Ware, Cristina Ottaviani, Hugo D. Critchley. Mind-wandering and alterations to default mode network connectivity when listening to naturalistic versus artificial sounds. Scientific Reports, 2017; 7: 45273 DOI: 10.1038/srep45273