10. 02. 2023 - Všetko

Čo robiť, keď susedom vadí štekot psa?

Akokoľvek rozkošného psa majú vaši susedia, jeho štekot už taký nie je, práve naopak. Štekot psa sa ozýva cez steny a vie vás vyrušiť pri práci alebo pri relaxovaní.

Ako sa vyhnúť nepríjemnému štekotu pomocou „DIY“ – urob si sám projektov?

Keď pes šteká na dvore vášho suseda alebo vo vedľajšom byte, zvukové vlny prechádzajú vzduchom, kým nedosiahnu určitý zdroj, ktorý ho preruší. V tomto prípade sú zdrojom, ktorý zvuk preruší, dvere, steny alebo podlahy vo vašom byte. Zvuková vlna sa odráža od tvrdého povrchu, avšak určité zvukové vlny sa dostanú cez ne, najmä ak sa v nich nachádzajú medzery či trhliny.

Trik na zmiernenie ozveny štekotu psa je minimalizácia zvukových vĺn, ktoré prechádzajú vašimi stenami. Vyskúšajte niektoré z nasledujúcich typov zvukovej izolácie na absorpciu zvuku.

Zvuková izolácia na dvere

Zvukové vlny prechádzajú cez vaše steny intenzívnejšie, pokiaľ sa v nich nachádzajú určité poškodenia, ako praskliny alebo medzery. Najčastejšie sú to práve dvere, ktoré prepúšťajú najviac hluku. Priestor pod dverami a pozdĺž nich je dokonalou cestou, odkiaľ zvukové vlny prechádzajú. Ak chcete čo najlepšie odhlučniť svoje dvere, utesnite priestor po ich obvode. Obvodové tesnenie vyplní medzery na bokoch, v hornej aj dolnej časti dverí. Tesnenie zamedzí prieniku hluku bez toho, aby bránilo ľahkému otváraniu a zatváraniu dverí.

Zvuková izolácia stien

Zvukové vlny prechádzajú vzduchom takisto, ako aj dverami. Rovnako, ako sa zvuk prenáša vzduchom, kedy slúži ako médium prenosu, takisto môže prechádzať aj tvrdým povrchom, v tomto prípade stenami. Čím sú tvrdé povrchy hrubšie, tým sú účinnejšie pri prevencii prenosu.

Existuje niekoľko spôsobov, ako zvukovo utesniť vaše steny. Tesniaca pena na stenu odráža štekot psa späť k zdroju a blokuje prechod zvukových vĺn do vášho bytu. Ďalšou možnosťou je inštalácia zvukotesných fólií, ktoré sú obľúbenou voľbou pri zvukovom tesnení stien.

Zvukovo izolačné podlahy

Pokiaľ pes, ktorého štekot vás ruší, žije v byte pod vami, môžete využiť tesnenie podlahy. Tesnenie pod podlahu sa dá použiť v kombinácii s akoukoľvek podlahou, kobercom či dlaždicami. Toto podlahové tesnenie je veľmi jednoduché na inštaláciu – stačí ho narezať na požadovaný tvar a nainštalovať naň novú podlahu.

Tieto spôsoby izolácie vám zaručene pomôžu minimalizovať prenikanie štekotu psa od vášho suseda a zlepšiť tak kvalitu vášho života v byte.