03. 02. 2023 - Všetko

3 tipy na zlepšenie akustiky v miestnosti

Či už počúvate hudbu, alebo pozeráte film, kvalitu zvuku v značnej miere ovplyvňuje miestnosť, v ktorej sa nachádzate. Dokonca aj tie najlepšie reproduktory v štúdiách podliehajú podmienkam akustiky v miestnosti. Našťastie, existujú 3 jednoduché spôsoby, ako zlepšiť akustiku v miestnosti pomocou produktov, ktoré si viete zakúpiť online.

Absorpcia zvukovej ozveny

Ozvena spôsobuje zvukové ruchy, ktoré sťažujú vychutnávanie si vášho obľúbeného filmu či albumu interpreta. Ak sa v miestnosti nachádzajú tvrdé, rovné a holé povrchy, zvuk sa od nich voľne odráža. Ozvenu viete ovplyvniť inštaláciou produktov, ktoré pohlcujú zvuk a zlepšujú akustiku v miestnosti.
Výrobky, ktoré sú určené na tieto účely, sú vyrobené z mäkkého materiálu, ktorý pri kontakte so zvukovou vlnou, absorbuje nežiaduci hluk.

Na zachytenie zvuku a zabráneniu ozveny sa používajú 3 typy produktov:

  • na stropy – závesné tesniace prepážky;
  • na steny – akustické panely;
  • do rohov – rohové tesnenia.

Difúzna zvuková energia

Pokiaľ vás ruší hluk z vonkajšieho prostredia, je ťažšie sústrediť sa na sledovanie filmu alebo prácu. Hluk z vonka si vždy nájde tie najmenšie trhliny v stene, oknách či dverách a ľahko prenikne dnu. Ak chcete zabrániť prenikaniu vonkajšieho hluku do miestnosti, utesnite otvorené priestory, cez ktoré by mohol prenikať hluk.

Akustické tesnenia či zábrany, ktorých na trhu nájdete mnoho, vyplnia medzery po obvode vašich dverí alebo okien. Iné produkty, ako napríklad akustický tmel, vyplnia medzery natrvalo.

Produkty, ktoré sú určené na absorpciu zvukovej energie a rozptyľovanie ozveny, vám zaručene zlepšia zážitok z počúvania hudby či filmu. Mnoho týchto produktov je jednoduchých na inštaláciu a viete si vylepšiť akustiku svojpomocne. Ale radi vám pomôžeme s riešením na mieru.