19. 03. 2021

Zvuky, ktoré nedokážeme počuť môžu poškodiť váš sluch

Myslíte si, že máte dokonalý sluch? Na svete je stále veľa zvukov, ktoré nemôžete počuť. Nízky rozsah ľudského sluchu spôsobuje, že sú zvuky, ktoré ľudia nemôžu počuť. Náš sluch nie je citlivý na všetky frekvencie a jednoducho nezachytáva veľmi nízke alebo veľmi vysoké tóny.

Naša schopnosť počuť zvuky sa tiež mení s vekom. Zdravý dvadsaťpäťročný muž alebo žena majú oveľa väčší rozsah sluchu ako päťdesiatpäťročný človek. Všeobecne, s pribúdajúcimi rokmi počujeme menej vysokých tónov a čoraz ťažšie je pre nás zachytiť slabé zvuky.

Určite ste už videli špeciálne píšťalky, ktoré počujú len psy. Na rozdiel od ľudí, zvieratá (napríklad slony) počujú zvuky mnohonásobne nižšie ako tie, ktoré dokáže človek vnímať. Ľudia na rozdiel od netopierov nedokážu počuť ani trenie vlastných prstov. Trenie prstov o seba vytvára ultrazvuk, ktorý ľudské ucho jednoducho nezachytí.

Vysoké a nízke tóny

Úroveň tónu je určená rýchlosťou vibrácií. Čím rýchlejšie zdroj zvuku vibruje, tým vyšší tón znie. Rýchlosť vibrácií nazývame frekvencia. Zdroj zvuku, ktorý vibruje stokrát za sekundu, má frekvenciu 100 hertzov (skrátene Hz). Náš sluchový rozsah pre nízke a vysoké frekvencie je približne 20 Hz až 20 000 Hz.

Hlasné a tiché zvuky

Intenzitu zvuku vyjadrujeme v decibeloch (dB). Zvuk, ktorý je veľmi slabý, ale už ho ľudské ucho zachytí, je označený 0 dB.

0 dB = prahová hodnota sluchu
40 dB = šepot
60 dB = hovor
80 dB = krik
90 dB = rušný bar
100 dB = diskotéka
120 dB = prah bolesti

Štúdia časopisu Royal Society Open Science (2014) odhalila, že aj keď niektoré zvuky nemôžeme počuť, hlasné zvuky s nízkou frekvenciou môžu negatívne vplývať na náš sluch. Rizikom môžu byť nízkofrekvenčné zvuky, napríklad zvuky produkované veternými turbínami, blokovými tepelnými elektrárňami a dokonca aj klimatizačnými systémami.

Pomôcť chrániť váš sluch pred nízkofrekvenčnými zvukmi môže aj odhlučnenie bytu. Špeciálne materiály, ktoré sa používajú na odhlučnenie, minimalizujú prenikanie vonkajších zvukov do bytu a bezpečne tak tlmia aj nebezpečné zvuky, ktoré nepočujete, no ohrozujú vaše zdravie.