03. 03. 2023 - Všetko

Vytvorte si domáce kino s dokonalým zvukom

Domáce kiná získavajú neustále na popularite. S príchodom viacerých streamovacích služieb máme na výber množstvo obsahu. Tento obsah je pohodlne dostupný a viete si ho užívať v pohodlí svojho domova. Prečo si však z toho nespraviť zážitok a vylepšiť si ho na úroveň kina? Určite sa nechajte inšpirovať príručkou, v ktorej nájdete návod, ako na to.

1.     Výber miestnosti

Ak si chcete vo svojom dome vytvoriť domáce kino, začnite s výberom miestnosti. Ideálne je zvoliť si takú, ktorá má rozmery aspoň 6 metrov na dĺžku a 3,5 metra na šírku. Ďalším dôležitým kritériom pri výbere je izolovanosť miestnosti. Miestnosť, ktorá je čo najviac izolovaná od ostatných, je výbornou voľbou. Môže to byť napríklad pivnica alebo oddychová miestnosť. Hlavným dôvodom, prečo vyberať takéto miestnosti, je prenos zvuku. Zvuk sa pohybuje v oboch smeroch. Znamená to, že ostatní ľudia vo vašom dome budú počuť, čo pozeráte, a naopak, vy môžete počuť ich. Tento fakt vám môže brániť v sústredení sa na film. Ak bude vaša miestnosť menej izolovaná od ostatných miestností, bude potrebné zabezpečiť jej zvukové tesnenie.

2.     Usporiadanie miestnosti

Pri zariaďovaní domáceho kina sa fantázii medze nekladú. Zvoliť môžete akýkoľvek tvar usporiadania. Možnosťou sú aj postupne sa vyvyšujúce sedačky, presne také, aké nájdete v kine. V domácom kine je dôležitá aj primeraná zvuková odolnosť a izolácia. Uistite sa, že používate kvalitné materiály, aby ste docielili čo najlepší zážitok.

3.     Zvuk domáceho kina

Dôležitým prvkom domáceho kina je jednoznačne kvalita zvuku. Tradičný zvukový systém domáceho kina obsahuje 7 reproduktorov a subwoofer. Tento set poskytuje vysokú kvalitu zvuku. 

Aby ste z reproduktorov dostali čo najväčšiu kvalitu, rozmiestnite ich nasledovne:

  • hlavný reproduktor – umiestnite ho priamo pod alebo nad filmovú obrazovku;
  • pravý a ľavý reproduktor – umiestnite do výšky ucha na pravú a ľavú stranu obrazovky;
  • dva bočné reproduktory – umiestnite na bočné steny za hlavný rad sedadiel;
  • zadné reproduktory – umiestnite na zadnú stenu vášho domáceho kina.

4.     Osvetlenie

Najlepšie osvetlenie domáceho kina pozostáva zo svetiel umiestnených pozdĺž stien a tlmeného osvetlenia stropu. Je mnoho rôznych druhov osvetlenia domáceho kina. Vždy zvoľte také, ktoré zvýrazní zážitok z filmu.

5.     Projektor

Inštalácia projektora je jednoduchá záležitosť. Potrebujete HDMI kábel, ktorý zabezpečí prenos videa do projektora. Ďalej potrebujete kábel CAT5, ktorý zabezpečuje ovládanie projektora diaľkovým ovládačom. Majte na pamäti, že budete potrebovať počítač alebo iný multimediálny prehrávač, ktorý zaručí distribúciu videa do projektora. Nezabudnite aj na dostatok elektrických zástrčiek. Pri výbere zariadení sa uistite, že používate také, ktoré zaručia čo najlepšiu vizuálnu kvalitu.

6.     Káble

Keď budete mať všetky káble pripravené a zapojené, ďalším krokom je ich zakrytie. Môžete využiť sadrokartón a zamaskovať ich, pričom nezabudnite na otvory, odkiaľ sa ku káblom v prípade potreby dostanete.  

7.     Nastavenie videa a zvuku

Ak už máte vaše domáce kino plne vybavené, je čas na testovanie. Uistite sa, že projektor a reproduktory sú správne nastavené a poskytnú vám najlepší zážitok. 

8.     Výber sedadiel

V neposlednom rade si dajte záležať na výbere sedadiel do vášho domáceho kina. Pohodlné sedadlá sú dôležitou súčasťou toho, aby ste si užili filmový večer.