17. 03. 2023 - Všetko

Ako obmedziť hluk od susedov nad vami

Ak bývate v bytovom dome, určite vám je známe, aký nepríjemný môže byť hluk od susedov nad vami. Určite ste neraz cítili túžbu zobrať metlu a zabúchať na strop, aby ste im to vrátili. Neodporúčame vám začínať takúto „hlučnú“ vojnu. Čo vám môžeme poradiť, sú metódy, ktoré eliminujú ruch od susedov.

Prečo tak intenzívne počujeme susedov zhora?

Ešte predtým, ako si zvukovo utesníte váš byt, si vysvetlíme, ako funguje a cestuje zvuk. Pochopenie tohto vám môže pomôcť vybrať najlepšie tesnenie pre vašu situáciu.

Definícia zvuku

Zvuky sú vibrácie, ktoré sa pohybujú vo vlnách cez médium, ako napríklad pevné látky, vodu či plyny. Ako príklad uvedieme tlieskanie. Dotykom vašich rúk vytvoríte vibrácie. Vibrácie vibrujú vo vzduchu okolo vás podobne ako voda, keď do nej hodíte kameň. Tieto zvukové vibrácie sa odrážajú od stien, stropu a podlahy, čo spôsobuje, že zvuková vlna sa odrazí naspäť do uší ako zosilnený zvuk.

Keď počujete svojich susedov, zvukové vlny, ktoré vytvárajú, cestujú cez ich podlahy. Tieto zvuky sa ozývajú v priestore pod podlahou, čiže vo vašom byte.

Ako obmedziť hluk od susedov?

Obmedzenie hluku od vašich susedov nad vami je možné pár metódami. Pokiaľ sú vaši susedia naozaj hluční a správca budovy vám to povolí, odporúčame zvukové tesnenia, ktoré si rozoberieme nižšie.

Vo vašom byte môžete počuť dva typy hluku od vašich susedov.

Je to hluk nárazu, ktorý vzniká vtedy, keď niečo fyzické príde do kontaktu s podlahou.
Ďalej je to hluk prenášaný vzduchom. Ak počujete cinkanie príboru či hlas z televízie, ide o tento druh hluku.

Oba typy hluku sú nepríjemné a môžu mať negatívny vplyv na vaše zdravie. Našťastie, týmto zvukom viete zamedziť.

V závislosti od úrovne hluku, ktorý zažívate, existuje celý rad opatrení, ako proti nemu bojovať.

  1. Prekrytie hluku
    Každý zvuk má svoju špecifickú frekvenciu. Takzvaný „biely hluk“ vytvára viacero frekvencií naraz, kedy pôsobí upokojujúco a príjemne. Pomáha blokovať ostatné rušivé zvuky od vašich susedov.
  2. Porozprávajte sa so svojimi susedmi
    Ak vás hluk neustále trápi, skúste osloviť susedov. Je možné, že si neuvedomujú, koľko hluku produkujú. Vo väčšine prípadov je výsledkom rozhovoru pochopenie a snaha o zníženie hluku. Majte však na pamäti to, že hluk sa nedá eliminovať úplne.
  3. Tesnenie stropov v izbách
    Ak predchádzajúce tipy nepomohli, prichádzajú na rad zvuk tesniace metódy. Zníženie stropu pomocou sadrokartónu vám pomôže vytvoriť priestor, kde sa zvuk odrazí a vo veľkej miere stratí.
  4. Oslovte vedenie bytového domu
    Ak ani jedna metóda nepomáha a rušivé zvuky pretrvávajú, je najvyšší čas osloviť vedenie bytového domu. Záujmom každého majiteľa bytového domu je udržiavať pokojnú atmosféru. Vysvetlite im situáciu, prečo potrebujete ich pomoc.

Hluk od susedov dokáže byť veľmi iritujúci. V každom prípade sa snažte situáciu vyriešiť priateľsky, bez zbytočnej agresie. Odolajte aj nutkaniu tento hluk susedom vrátiť, pretože z toho vyjde len viac škody ako úžitku.