06. 04. 2021

Sú kiná príliš hlasné?

Úroveň toho, čo vnímame ako príliš hlučné, je individuálna a je pravda, že sťažnosti na hlasitosť kina často prichádzajú od staršej populácie. S pribúdajúcim vekom sú naše uši citlivejšie a viac vnímame hluk. Vo všeobecnosti však môžeme povedať, že kiná sú naozaj hlučné miesto.

Výbušné zvuky vo filmoch môžu niekomu dokonca spôsobiť tinnitus (zvonenie v ušiach) alebo bolesť. Je to spôsobené tým, že kiná často prekračujú zdravú hladinu zvuku, a hluk v kine niekedy dosahuje až 105 – 118 decibelov. Aj keď bezpečná úroveň hluku je okolo 85 dB, nemusíte sa báť. Na to, aby ste prišli o sluch, by ste museli sedieť v kine dlhé hodiny.

Hladiny zvuku sú výrobcami filmov kalibrované pre maximálny efekt a maximálny filmový zážitok. Pri výrobe sa myslí najmä na veľké multiplexové kiná, preto môžu byť úrovne hluku nevhodné a nepohodlné pre divákov v malých kinách.

Môže byť hluk v kine nebezpečný pre deti?

Áno. Decibely hluku v kine môžu byť pre malé deti veľmi nebezpečné. Nikdy by ste nemali brať dieťa mladšie ako 3 roky do kina, pretože jeho uši sa stále vyvíjajú a hlasný zvuk by mohol trvale poškodiť ušný bubienok. Väčšina divákov je vo veku od 18 do 35 rokov a chcú hlasný priestorový zvuk pre dokonalý filmový zážitok, ktorý ich dostane od obyčajnej telky do kina.

O nebezpečnosti hluku v kine vás môže presvedčiť ešte jeden zaujímavý fakt. Filmový producenti musia pri tvorbe zvukovej stopy používať ochranu sluchu, aby sa zabránilo nadmernému vystaveniu škodlivým úrovniam hluku a aby predišli strate sluchu.

Spoločnosť Dolby Laboratories vyvinula najnovší zvuk kina s názvom Dolby Atmos, ktorý ešte viac zvýšil hlasitosť v kinách. Pomocou samostatných reproduktorov Dolby Atmos pomaly zvyšuje hlasitosť, až kým nevydáva hlasný zvuk z viacerých smerov. Nový systém má za úlohu ešte viac umocniť zážitok z kina, avšak hluk v kine bude ešte väčší ako doteraz.

Ak máte pocit, že vaše kino je príliš hlučné, nechajte si profesionálne zmerať zvuk. Ponúkame vám akreditované meranie hluku v rámci celého Slovenska.

Zameriavame sa na na hlučnosť, stavebnú akustiku alebo akustické štúdie vašich projektov. Zmeriame vám aktuálny stav hluku, z ktorého získame hodnoty hluku pre stanovenie optimálneho riešenia akustickej zvukovej izolácie vo vnútorných priestoroch budov.

Hluk v kine vám môže spôsobiť zvonenie v ušiach, ak ale nenavštevujete kino často, nie je nebezpečný pre zdravie vášho sluchu. Ak pracujete v kine, mali by ste zvážiť nosenie ochranných pomôcok sluchu.