26. 06. 2021

Prečo ľudia nepočujú zvuk píšťalky pre psy?

Ak nič nepočujete, keď fúknete do píšťalky na psa, nebežte ju hneď vrátiť do obchodu. Ľudia zvuk píšťalky pre psy nepočujú. Váš pes to však dokáže a je to kvôli jedinečnej konštrukcii píšťalky a jeho sluchu, ktorý zachytáva zvuky, ktoré ľudský sluch nedokáže zachytiť.

Ako funguje sluch psa?

Psy sú schopné zachytiť širokú škálu zvukov, ktoré ľudia jednoducho počuť nemôžu. Je to kvôli tomu, ako sa pohybujú zvukové vlny. Výška zvuku sa meria v kilohertzoch. Čím je číslo nižšie, tým je výška tónu nižšia. Ľudia môžu detegovať zvuky až do približne 23 kHz, ale psy ich počujú až do výšky približne 45 kHz.

Píšťalky pre psa produkujú vysoký zvuk, ktorý pes bude počuť, ale vaše uši jednoducho nie sú stavané na to, aby zvuk zachytili.

Konštrukcia píšťalky

Píšťalky pre psy sú navrhnuté špeciálne tak, aby ste ich nepočuli a psy pri použití píšťalky ako tréningového nástroja podstatne menej dráždiť. Samotná píšťalka je pomerne jednoduchá – keď do nej fúkate, vytvára hluk tým, že umožňuje vzduchu uniknúť malým otvorom. Čím je trubica kratšia, tým vyššia je výška tónu, a preto sú píšťalky pre psov všeobecne také krátke.

Pozor na nepríjemný hluk

Nemyslite si, že zvuk píšťalky nie je pre vášho psa veľkým problémom len preto, že ho nepočujete. Rovnako ako sedenie v prvom rade na rockovom koncerte, ak je váš pes blízko pri vás a vy príliš silno fúknete do píšťalky, môže to spôsobiť nepríjemné pocity a bolesť.

Dajte si pozor a sledujte reakciu vášho psa na píšťalku. Fúkajte len tak silno, ako potrebujete, aby ste získali pozornosť psa. Príliš silné fúkanie do píšťalky vytvára príliš silný zvuk a to je pre tréning kontraproduktívne. Vaša píšťalka si tak môže dokonca získať nechcenú pozornosť ostatných psov v okolí.

Výhoda píšťalky pre psa

Píšťalky pre psov sú obľúbeným tréningovým nástrojom, a to nielen preto, že ich zvuk ľudia nemusia počuť. Výhodou píšťalky je, že znie rovnako bez ohľadu na to, kto do nej fúka, a tak na rozdiel od hovorených prikazov píšťalka vydáva zakaždým rovnaký vysoký zvuk, takže pre psa vydáva rovnaký signál, nech “povel” zadáva ktokoľvek. Píšťalka pre psy je užitočný tréningový nástroj, aj keď ju nepočujete.