21. 06. 2021

Ako znížiť hluk z klimatizácie?

Konečne je tu leto a vy si môžete vychutnať odpočinok vo vychladenom byte, avšak ruší vás hluk klimatizácie. Naučte sa, ako znížiť hluk klimatizácie a váš byt sa premení na príjemnú oázu pokoja, kam utečiete pred horúčavami.

To, ako vnímame hluk z klimatizácie, sa u rôznych ľudí líši. Niektorí ľudia sú veľmi citliví na určité zvuky a frekvencie – preto aj hluk z klimatizácie znášajú horšie.

Mnohé zvuky sú natoľko hlasné, že môžu spôsobiť poškodenie sluchu. Hluk z klimatizácie je nepríjemný, ale nie bolestivý a nebezpečný. Napriek tomu môže šum z klimatizácie spôsobiť viac problémov, ako by ste si mysleli.

Ak vaše klimatizačné zariadenie v noci vydáva príliš veľa hluku, môžete zvuk potlačiť pomocou špuntov do uší. Je však rozumnejšie hluk z klimatizácie riešiť, ako zakrývať problém.

Správne umiestnenie klimatizácie je kľúčové

Ak inštalujete novú jednotku klimatizácie, dobre si premyslite kam ju dáte. Odporúčame dať vonkajšie zariadenie mimo spálne alebo miestnosti, ktorú často používate. Takéto umiestnenie obmedzí množstvo hluku, ktorý počujete.

Neinštalujte jednotku tiež v blízkosti vzduchovodov alebo úzkych hál. Zvuk generovaný klimatizáciou sa bude odrážať od stien alebo úzkeho priestoru a bude znieť hlasnejšie.
Akýkoľvek hladký a tvrdý povrch odráža zvuk. Mali by ste tiež zvážiť inštaláciu klimatizácie ďalej od svojich dverí a okien.

Aj odhlučnenie bytu môže byť riešenie

Niekedy je však náročné posunúť zariadenie mimo využívané priestory. V takom prípade je ideálne odhlučnenie bytu. Pridaním zvukovo izolačných a akustických materiálov môžete znížiť množstvo hluku, ktorý sa šíri do bytu, a teda eliminujete aj hluk z klimatizačnej jednotky.

Profesionálne odhlučnenie vám pomôže vyriešiť nielen hluk z klimatizácie, ale celkovo hluk z vonku. Kým klimatizáciu využívate prevažne v lete, hluk z mesta sa šíri pravidelne po celý rok. Odhlučnenie tak oceníte mimo letnej sezóny. Z vášho bytu sa tak stane naozaj tiché miesto, kde sa bude dobre spať, pracovať a žiť. Kontaktujte nás – zabezpečíme vám profesionálne odhlučnenie bytu.