25. 11. 2020

Prečo je v coworkingoch zlá akustika?

Akustika v otvorených kanceláriách a coworkingoch je často naozaj zlá a pritom má obrovský vplyv na prácu zákazníkov, ktorí služby coworkingu využívajú. Zlá akustika môže znížiť kvalitu konferenčných hovorov, odvrátiť pozornosť pri pracovných stretnutiach a celkovo znížiť pracovnú produktivitu. Pracovná nepohoda spôsobená ozvenou zvuku vedie k nespokojnosti zákazníkov a je len otázkou času, kedy si nájdu iný coworking. Prečo má open space zlú akustiku?

Väčšina moderných open space kancelárií a coworkingov sa môže pochváliť krásnym interiérom, ktorý podrobne navrhli profesionálni dizajnéri. Elegantné dlaždice, hladké povrchy, minimalizmus či sklo vyzerajú štýlovo, no vytvárajú aj silnú ozvenu, ktorú nemá čo tlmiť. Súčasné trendy v zariadení sú hlavným dôvodom, prečo je v týchto priestoroch zlá akustika.

Druhý dôvod hlučnosti open space kancelárií je, že sa pri stavbe týchto priestorov šetrí. Navrhovanie priestoru s dobrou akustikou je náročné a kvalitné stavebné materiály, ktoré pohlcujú zvuk, nepatria k najlacnejším. Akustické problémy sú prevádzkovateľmi ignorované, pretože nie sú tak viditeľné ako poruchy zariadenia.

V ideálnom prípade by mal byť hluk v otvorenej kancelárii v rozmedzí 40 až 50 dB, no v neodhlučnených priestoroch, kde sa miesia zvuky počítačov, pracovného ruchu, rozhovorov a hudby sa často dostaneme až na alarmujúcu hodnotu 70 dB a viac.

Ako odhlučniť otvorenú kanceláriu?

Existuje množstvo techník, ktoré sa dajú použiť na zníženie nežiadúceho zvuku v coworkingu, no každý priestor je iný, a preto neexistuje univerzálna rada. Aby ste netriafali na slepo, objednajte si firmu, ktorá vašej kancelárii pripraví odhlučnenie na mieru.

Štýlovým riešením môžu byť špeciálne odhlučňovacie panely, tzv. akustické vzory. Na výber máte širokú škálu dizajnov, ktoré budú ladiť s priestorom, a zároveň úspešne pohlcovať zvuk. Od funky umeleckých diel, ktoré dodávajú miestnosti farbu, cez stropné tvary, ktoré visia ako svetlá, až po diskrétne panely namaľované farbou stien, aby splynuli. Existuje veľa možností, ako do rušných miest pridať komponenty pohlcujúce zvuk.

Zlá akustika môže narobiť vášmu coworkingu veľké problémy, ktoré budú viesť k strate záujemcov o prenájom pracovného miesta. Odhlučnite svoje priestory. Kontaktujte náš tím a my vám pomôžeme “opraviť” zvuk vo vašich kanceláriách.