27. 12. 2022 - Všetko

Pomôže odhlučnenie zvládnuť strach psa z ohňostrojov?

Nie všetci psy majú strach z ohňostrojov, no je veľa takých, ktorým dunenie na Silvestra nerobí radosť. Hluk, ktorý vydávajú ohňostroje, je podobný búrke, je hlasný a neočakávaný a mnohých psov znervózňuje. Počas Silvestra je dobre svojich štvornohých bojkov držať vo vnútri, no ani to nemusí úplne pomôcť, ak k vám domov preniká hluk zvonku.

Prečo sa psy boja ohňostrojov?

Jednoducho – ohňostroje sú hlučné a psy majú veľmi citlivý sluch. Ak pes pribehne na zvuk krčiaceho sa obalu od jedla z inej časti domu, viete si predstaviť, aký je citlivý na petardy a ohňostroje.

Okrem toho, pes nedokáže ohňostroj predvídať. Ľudia väčšinou očakávajú ohňostroj ešte predtým, ako sa spustí, lebo vedia, že je Silvester. Ale psy nemajú žiadny referenčný rámec. Pre nich je to len ďalší deň a keď sa spustia hlasné zvuky a blikajúce svetlá, netušia, čo sa deje a prečo. Navyše, výbuchy prichádzajú v zdanlivo náhodných intervaloch, takže si na ne psy nevedia zvyknúť.

Pomôcť môže odhlučnenie

Aj keď váš pes trávi väčšinu času vonku, počas ohňostrojov ho priveďte dovnútra. To mu zabráni utiecť, keď bude cítiť strach a ohrozenie.

Špeciálne materiály, ktoré sa používajú na odhlučnenie, minimalizujú prenikanie vonkajších zvukov do bytu a bezpečne tak tlmia aj impulzívny hluk z pyrotechniky. K vášmu chlpáčovi sa tak dostane len minimum zvukov ohňostroja a je možné, že si výbuch zábavnej pyrotechniky vôbec nevšimne.