07. 10. 2022 - Všetko

Pomáha biely šum koncentrovať sa na štúdium?

Štúdium s bielym šumom je sporná téma. Niektorí ľudia hovoria, že im to pomáha sústrediť sa a podávať lepšie výkony, zatiaľ čo iných biely šum ruší. Ako to teda je?

Áno, biely šum môže mať svoje výhody pri štúdiu. Jednou z výhod bieleho šumu pri štúdiu je, že biely šum znižuje hladinu stresu. To, že sa počas štúdia budete cítiť uvoľnenejšie, vám môže pomôcť cítiť sa sebavedomejšie a môže to viesť k lepším známkam.

Ďalšou výhodou bieleho šumu, pokiaľ ide o štúdium, je, že biely šum u niektorých ľudí počas štúdia tiež zvyšuje úroveň sústredenia. Ak vás ľahko rozptyľujú iné zvuky alebo ak pri štúdiu ľahko stratíte pozornosť, skúste počúvať biely šum.

Aký druh bieleho šumu je najlepší na štúdium?

Najbežnejším typom bieleho šumu, ktorý ľudia používajú pri štúdiu bieleho šumu, je tzv. „ružový šum“. Na rozdiel od bežného bieleho šumu znie ružový šum menej “drsne” a neruší pri štúdiu alebo čítaní knihy. Znieť môže napríklad ako dážď. Nižšie frekvencie zvuku v ružovom šume sú dobré na maskovanie iných zvukov počas štúdia a pomáhajú študentom sústrediť sa na jednu činnosť.

Ak vás šum ruší, skúste počúvať napríklad zvuky prírody.

Je lepšie študovať v tichu alebo s bielym šumom?

Existuje veľa ľudí, ktorí veria, že štúdium s bielym šumom im pomáha sústrediť sa a zlepšiť koncentráciu. Štúdie však ukazujú, že úplné ticho je na koncentráciu oveľa lepšie. Je to teda iba na vás, či vám viac funguje ticho, alebo biely šum.

Ak máte pri štúdiu problém sústrediť sa, môžete vyskúšať biely šum alebo ambientné zvuky prírody či klasickú hudbu. Určite nájdete svoj recept na zlepšenie koncentrácie.