06. 05. 2022 - Všetko

Môžu rastliny počuť?

Rastliny sú organizmy plné prekvapení – bez mozgu a centrálneho nervového systému sú stále schopné vnímať prostredie, ktoré ich obklopuje. Dokážu vnímať svetlo, vôňu, dotyk, vietor, dokonca aj gravitáciu a sú schopné reagovať aj na zvuky.

Nie, hudba skutočne nepomôže rastlinám rásť – dokonca ani tá klasická – ale iné zvukové signály im môžu pomôcť prežiť a prosperovať vo svojich biotopoch. Prečo je to tak? Vedcov Heidi Appel a Rexa Cocrofta z university v Missouri zaujímalo, či by rastliny reagovali na zvuk hmyzu pri jedení, a tak vykonali niekoľko experimentov.

Najprv umiestnili húsenice na Arabidopsis, drobnú kvitnúcu rastlina príbuznú kapuste a horčici. Pomocou lasera a malého kúska reflexného materiálu na liste rastliny dokázali zmerať pohyb listu v reakcii na žuvanie húsenice. Jednej skupine rastlín Arabidopsis potom prehrali nahrávky vibrácií húseníc, ktoré jedli, ale druhej skupine rastlín prehrali iba ticho. Keď sa húsenice neskôr kŕmili oboma skupinami rastlín, vedci zistili, že rastliny, ktoré boli predtým vystavené vibráciám kŕmenia, produkovali viac horčičného oleja,
chemickej látky, ktorá nie je pre húsenice príliš príťažlivá.

Pri druhom experimente výskumný tím prehral rôzne nahrávky rastlinám Arabidopsis vrátane vetra a páriacej sa piesne chrobáka, ​​pretože má podobné frekvenčné spektrum ako žuvanie, ale kontrastný časový vzorec. Rastliny na tieto vibrácie vôbec nereagovali. Je pozoruhodné, že rastliny vystavené rôznym vibráciám vrátane tých, ktoré vydáva jemný vietor alebo rôzne zvuky hmyzu, ktoré zdieľajú niektoré akustické vlastnosti s vibráciami kŕmenia húseníc, nezvýšili svoju chemickú obranu. To naznačuje, že rastliny sú schopné rozlíšiť kŕmne vibrácie od iných bežných zdrojov environmentálnych vibrácií. Húsenice reagujú na túto chemickú obranu odplazením sa, takže použitie vibrácií na posilnenie obranyschopnosti rastlín by mohlo byť pre poľnohospodárstvo veľmi užitočné.

Na záver teda dodávame, že aj keď rastliny nemajú sluch, vnímajú zvukové vibrácie.


Zdroj: https://www.calacademy.org/explore-science/do-plants-hear