29. 04. 2022 - Všetko

Ako si vybrať záclony, ktoré vám pomôžu odhlučniť váš domov

Existuje mnoho spôsobov, ako odhlučniť váš domov. Obľúbenou možnosťou sú závesy, ktoré blokujú zvuk. Vonkajší hluk sa bežne dostáva do vášho domova cez vaše okná alebo dvere. Závesy fungujú ako stráž a pohlcujú vonkajší hluk, ktorý sa snaží dostať do vášho domova. Existujú určité typy závesov, ktoré budú úspešnejšie pri blokovaní zvuku, preto sme zostavili niekoľko tipov, ako nájsť najefektívnejšie závesy na potlačenie nežiaducich zvukov.

Aké záclony sú najlepšie na zvukovú izoláciu vášho domova?

Ťažké zatemňovacie závesy sú najlepšou voľbou na zablokovanie zvuku a majú aj ďalšie výhody. Blokujú svetlo, zatiaľ čo hrúbka závesov pomáha zabrániť prenikaniu chladného vzduchu do domu. Závesy sú často najlacnejším a najestetickejším riešením zvukovej izolácie. Nie všetky závesy sa však kvalifikujú ako pohlcovače zvuku; existujú určité vlastnosti, na ktoré si budete musieť dávať pozor.

Pri kúpe záclon by ste mali zvážiť výšku, šírku, hmotnosť, štýl a materiál záclon – to všetko sú faktory, ktoré prispievajú k blokovaniu nežiaduceho hluku. Vo všeobecnosti platí, že čím je záves hrubší, tým lepšie pohlcuje hluk, preto by ste pri výbere mali zvážiť hmotnosť závesu. Čím ťažšie, tým lepšie, preto hľadajte hrubšie materiály.

Semiš a zamat sú dosť hrubé a mikrovlákna na mäkších materiáloch pomáhajú absorbovať viac zvukových vĺn. Mali by ste sa tiež poobzerať po vrstvených závesoch, pretože vďaka extra podšívke sú prirodzene hrubšie. Hrubšie závesy sú, samozrejme, drahšie, ale sú najlacnejším spôsobom zvukovej izolácie vášho domova a prinášajú viaceré výhody.

Pri hľadaní dobrých zvukotesných závesov by ste mali zvážiť aj ich šírku a štýl. Široké závesy, ktoré majú záhyby, lepšie blokujú zvukové vlny. Čím je záclona širšia, tým je nariasená, takže na záclone sa vytvoria užšie záhyby. Záhyby v závese pomôžu odrážať zvukové vlny, ale záhyby tiež zhustia záves a poskytnú viac materiálu. To sťažuje prechod zvuku. Široké záclony sú často dvakrát väčšie ako vaše okno, ale pre maximálny efekt by ste sa mali pozrieť na skladané záclony, ktoré sú trikrát väčšie ako vaše okno.

Ďalším faktorom, ktorý pomáha blokovať zvuk, je dĺžka závesu. Položte koľajnicu na záclony o niečo vyššie ako okno a nechajte záclony mierne sedieť na podlahe. Dodatočná výška úplne zakryje vaše okno a bude pôsobiť ako clona pred vonkajšími hlukmi.

Širšie, dlhšie, hrubšie a ťažšie závesy so záhybmi sú najefektívnejšou možnosťou a okrem zvukovej ochrany pomáhajú udržiavať váš domov v teple a blokujú svetlo.