20. 05. 2022 - Všetko

Rozdiel medzi vysokofrekvenčným, stredným a nízkofrekvenčným hlukom

Nebude pre vás asi žiadnym prekvapením, keď vám povieme, že rôzne zvuky majú rôzne frekvencie. Aký je však rozdiel medzi vysokofrekvenčnými a nízkofrekvenčnými zvukmi? A čo stredofrekvenčné zvuky? Ak vás zaujímajú rozdiely medzi zvukmi rôznych frekvencií a to, ako vás ovplyvňujú, čítajte ďalej.

Čo je to nízkofrekvenčné a vysokofrekvenčné, pokiaľ ide o zvuk?

Keď hovoríme o zvuku, hovoríme o vysokofrekvenčných a nízkofrekvenčných vlnách. Zvukové vlny sú pohyby molekúl vzduchu, ktoré naše uši premieňajú na zvuk, a frekvencia sa vzťahuje na počet cyklov, ktoré tieto vlny dokončia za sekundu. Toto meranie počtu cyklov za sekundu je vyjadrené v Hertzoch (Hz), pričom vyšší Hz predstavuje zvuk s vyššou frekvenciou. Nízkofrekvenčné zvuky sú 500 Hz alebo nižšie, zatiaľ čo vysokofrekvenčné vlny sú nad 2 000 Hz.

Ľudské uši zaregistrujú zvuky s frekvenciou približne 20 Hz až do 20 000 Hz, samozrejme, v závislosti od poslucháča. Ľudia so stratou sluchu majú zvyčajne problém počuť zvuky vo vyšších frekvenčných pásmach. Reč zvyčajne spadá do rozsahu 100 a 8 000 Hz. Ľuďom môžu spôsobovať ťažkosti s rozlišovaním reči pri presiahnutí 3 000 – 4 000 Hz.

Vo všeobecnosti existujú tri typy zvukových vĺn:

  • Nízkofrekvenčné vlny – nízkofrekvenčné zvukové vlny často znejú ľudskému uchu „nižšie“. Keď zvýšite basy na stereu, vytvoríte viac nízkofrekvenčného zvuku. Sú to „šuštiace“ zvuky, ktoré cítite aj počujete.
  • Stredné zvukové vlny – zvuky strednej frekvencie sú zvuky v rozsahu 500 až 2 000 Hz, čo je miesto, kde môžete inteligentne určiť ľudskú reč. Zvuky v tomto rozsahu majú často plechovú alebo zvukovú kvalitu.
  • Vysokofrekvenčné zvukové vlny – vysokofrekvenčné zvuky môžu začať nad 2000 Hz, aj keď v tejto oblasti je veľmi široký rozsah počuteľných zvukov. Pri frekvencii 2 000 Hz hovoríme, že zvuk dáva reči „prítomnosť“, reč znie skutočnejšie a autentickejšie. Pri frekvencii 10 000 Hz počujete zvuky ako burácanie činelov a štebotanie vtákov.

Nízke vs. vysokofrekvenčné vlny

Nízke, stredné a vysokofrekvenčné zvuky vám jednoducho vysvetlíme na príklade hudobných nôt. Najnižšie tóny hudobných nástrojov, ako sú organy, tuby, klavíry a violončelo, sú vo frekvenčnom rozsahu 5 – 70 Hz. Stred C v husľovom kľúči klavíra je zvuk strednej frekvencie, len niečo málo nad 500 Hz. Najvyšší tón na flaute je na dolnom konci vysokofrekvenčného rozsahu, asi 2 100 Hz, zatiaľ čo najvyšší tón na štandardnom klavíri je niečo cez 4 000 Hz. Čo sa týka vášho sterea, keď zosilníte basy, odfiltrujete vysokofrekvenčný zvuk a získate viac nízkofrekvenčného zvuku, a keď zvýšite výšky, získate viac vysokých frekvencií.