20. 04. 2021

Kedy začíname počuť zvuky?

Ak máte zdravý sluch, môžete počuť rôzne zvuky aj nepríjemný hluk a počujete ich prakticky po celý svoj život. Naozaj. Sluch sa vyvíja skôr, ako si myslíte a počujeme ešte pred tým, než sa narodíme. Viete, kedy deti začínajú počuť?

Vývoj sluchu pred narodením

Skoré formovanie toho, čo sa stane s očami a ušami vášho dieťaťa, sa začína v druhom mesiaci tehotenstva. Vtedy sa bunky vo vyvíjajúcom embryu začnú usporadúvať do toho, čo sa stane tvárou, mozgom, nosom, očami a ušami.

Približne za 9 týždňov sa na krku dieťaťa objavia malé priehlbiny, pretože uši sa naďalej vytvárajú zvnútra aj zvonka. Nakoniec sa tieto priehlbiny začnú posúvať nahor, až kým sa nerozvinú v uši vášho dieťaťa.

Kedy dieťa začne počuť zvuky?

Približne za 18 týždňov tehotenstva vaše malé dieťa počuje prvé zvuky. Do 24 týždňov sa malé ušká rýchlo rozvíjajú. S pribúdajúcimi týždňami sa citlivosť vášho dieťaťa na zvuk ešte viac zlepší.

Aké sú prvé zvuky, ktoré počuje dieťa?

Obmedzené zvuky, ktoré vaše dieťa počuje okolo tohto bodu tehotenstva, sú zvuky, ktoré si možno ani nevšimnete. Sú to zvuky vášho tela. Patrí medzi ne vaše bijúce srdce, vzduch, ktorý sa pohybuje dovnútra a von z vašich pľúc, vaše brucho a dokonca aj zvuk krvi, ktorá sa pohybuje cez pupočnú šnúru. Tieto zvuky pripomínajú biely šum, ktorý je obľúbeným zvukom bábätiek. Pôsobí upokojujúco a dobre sa im pri ňom spí.

S rastom dieťaťa bude počuť viac zvukov

Okolo 25. alebo 26. týždňa sa preukázalo, že deti v maternici reagujú na hlasy a hluk. Záznamy urobené v maternici ukazujú, že zvuky zvonka sú stlmené asi o polovicu. Je to preto, že v maternici nie je žiadny otvorený vzduch. Vaše dieťa je obklopené plodovou vodou a obalené vo vrstvách tela. To znamená, že všetky zvuky zvonku sú tlmené. Predstavte si to tak, ako keď ste ponorení do vody.

Najvýznamnejším zvukom, ktorý vaše dieťa v maternici počuje, je hlas matky. V treťom trimestri ho dieťa už dokáže rozpoznať.

Aj keď sú uši vášho dieťaťa po narodení dobre vyvinuté, môže trvať až šesť mesiacov, kým bude môcť úplne počuť a porozumieť rôznym zvukom. Detské uši sú veľmi citlivé na zvuky a hluk. Preto, ak sa chystáte mať bábätko, mali by ste zvážiť odhlučnenie bytu.