30. 04. 2021

Akustika kancelárie ovplyvňuje produktivitu zamestnancov

Firmy neustále hľadajú a skúšajú nové spôsoby, ktoré zabezpečia, aby ich zamestnanci mali zdravé a pozitívne pracovné prostredie. Moderné open space kancelárie sú v súčasnosti veľmi populárnym riešením, ktoré podporuje spoluprácu tímu. Majú však jednu veľkú nevýhodu: sú znečistené hlukom, ktorý zhoršuje produktivitu.

Open space kancelárie zvyšujú kretivitu zamestancov a podporujú spoluprácu. Vďaka veľkému priestoru majú dostatok prirodzeného svetla, vďaka čomu sú zamestnanci trpezliví, menej frustrovaní, produktívni a zdravší.

Tieto priestory však majú nevýhodu: nedostatok súkromia a hluk. Podľa výskumov oberá práca v open space hluku zamestnancov o produktivitu a horšie sa im sústredí. A tak je pre mnoho ľudí v open space naozaj ťažké vykonávať úlohy, ktoré si vyžadujú veľkú koncentráciu.

Podľa štúdie spoločnosti Udemy, až 80 % respondentov tvrdí, že ich najviac vyrušujú telefonáty spolupracovníkov. Hluk v kancelárii uviedlo ako problém až 70 % z nich.

Ľudia sa dokážu vyrovnať s hlukom, ale len dovtedy, kým nezačne byť nepríjemný. Väčšina zamestnancov pracuje bez toho, aby si uvedomovali, že hluk kancelárie ovplyvňuje ich produktivitu.

Aké zvuky sa šíria v bežnej kancelárii?

  • Hluk z elektronických zariadení, ako sú predajné automaty, tlačiarne, ťahy klávesníc a faxy
  • Kolísavé zvuky smiechu, hlasnej reči a zvonenia telefónov
  • Zvuky opätkov na chodbe, pípanie chatu, hlasné zvuky prežúvania a nadávky / mrmlanie kolegov
  • Zvuky dopravy z okolia: cestná premávka, vlaky, lietadlá, …
  • Vysokofrekvenčné zvuky z klávesníc, na ktorých ľudia píšu

Ako akustika ovplyvňuje zamestnancov?

Rušenie hlukom vedie k strate produktivity a čím je úloha intenzívnejšia, tým viac hluku ruší tých, ktorí ju vykonávajú. Zamestnanci, ktorí pracujú v rušnej kancelárií, sú unavenejší, menej motivovaní a majú slabšiu pamäť.

Zlá akustika vedie k väčšiemu hluku, ktorý spôsobuje stres zamestnancov. To ovplyvňuje aj zdravie zamestnancov. Stresovaní zamestnanci sú náchylní na vysoký krvný tlak, bolesti hlavy, poruchy trávenia a hypertenziu.

Zvýšený hluk v kancelárii môže mať negatívny vplyv na vašich zamestnancov. Odhlučnite svoje priestory. Kontaktujte náš tím a my vám pomôžeme “opraviť” zvuk vo vašich kanceláriách. Odhlučnenie je investícia, ktorá sa vám vráti vďaka lepšej produktivite zamestnancov.