15. 04. 2022 - Všetko

Betón verzus drevo: Čo je zvukotesnejšie?

Betón je pri blokovaní zvuku účinnejší ako drevo, pretože je hustejší a kompaktnejší. Na rozdiel od toho má drevo lepšiu absorpciu zvuku, pretože je pórovitejšie a menej husté ako betón. To platí najmä pre upravené drevo. Na optimálne potlačenie hluku potrebujete oba materiály.

Drevo vs. betón: Čo je lepšie pre zvukovú izoláciu?

Stručne povedané, závisí to od toho, čo chcete dosiahnuť svojou snahou o zvukovú izoláciu.

Ak chcete zabrániť prenikaniu nežiaducich zvukov do vášho domova, betón je lepšou zvukovou izoláciou. Betón je lepším blokátorom zvuku, pretože má vyššiu hustotu. Na druhej strane má drevo lepšie schopnosti pohlcovať zvuk ako betón, čo z neho robí lepšiu možnosť na ovládanie ozvien vo vnútorných priestoroch.

Všeobecne platí, že povrchy vyrobené z tvrdých, hustých, nepreniknuteľných materiálov majú tendenciu lepšie blokovať zvuk, pretože menej vibrujú a zvuk sa prenáša prostredníctvom vibrácií. Inými slovami, takéto materiály vyžadujú viac energie, aby sa dostatočne rozvibrovali, a teda aby prepustli zvuk.

Kompaktný charakter betónu tiež umožňuje odrážať zvukové vlny preč.

Prečo je drevo z hľadiska absorpcie zvuku lepšie ako betón?

Môže za to kombinácia nižšej hustoty a väčšej pórovitosti ako betón. Koeficient absorpcie zvuku sa zvyšuje s poklesom hustoty. Vo všeobecnosti sú pórovité materiály ideálne na absorpciu zvuku, pretože rozptyľujú zvukové vlny. To je dôvod, prečo akustická pena a iné zvukotesné materiály navrhnuté na absorpciu zvuku majú veľa vzduchových medzier.

Efektívna kontrola hluku potrebuje absorpciu aj blokovanie zvuku najmä vo vnútorných priestoroch. Aj keď betónová stena s vysokou hustotou môže tlmiť vonkajšie zvuky, môže tiež vytvárať ozveny v uzavretých priestoroch. Preto je potrebné do priestoru pridať aj drevo. Napríklad korkové dosky môžete použiť ako akustickú izoláciu v budove s betónovými stenami alebo podlahou na účinnú reguláciu hluku.