08. 04. 2022 - Všetko

Ako funguje akustická pena?

Akustická pena, ktorú možno poznáte z hudobného štúdia, sa používa na steny, dvere a iné časti miestnosti na zníženie alebo kontrolu hluku.

Vo všeobecnosti je vyrobená z polyuretánovej alebo melamínovej peny a používa sa na zníženie vibrácií, hluku a ozveny. Ak idete do veľkej posluchárne, všimnete si, že steny a strop sú pokryté nejakým hubovitým materiálom.

Tým materiálom je akustická pena. Keďže hľadisko, podobne ako sála alebo aréna, je často unavené zvukom pri vysokej hlasitosti, je náchylné na ozvenu. Vďaka tejto pene je miestnosť bez ozveny a každý môže počuť zvuky jasne a presne.

Pena potláčajúca hluk presne nebráni vstupu zvuku do priestoru. Namiesto toho absorbuje nadmerné vibrácie vo zvukovej vlne a pripravuje pôdu pre čistý zvuk. Znamená to, že ak človek stojí mimo miestnosti s akustickou penou vo vnútri, bude počuť všetko, čo sa deje vo vnútri, ale pri nízkej hlasitosti.

Určite ste videli prepravky s vajíčkami pokrývajúce konkrétne steny provizórnych štúdií. Tieto prepravky fungujú ako pena potláčajúca hluk.

Ako akustická pena pohlcuje hluk?

Keď kričíte vo svojej izbe, zvukové vlny sa odrážajú od steny. Steny navrstvené akustickou penou nebudú odrážať zvukové vlny. Namiesto toho pohltia vlny a osoba vo vedľajšej miestnosti bude počuť váš krik tlmene.

Zvuk je tiež energia. A všeobecný princíp energie hovorí, že môže meniť formy, ale nemôže zaniknúť. Takže, keď kričíte na stenu a hodíte na ňu svoju zvukovú energiu, tá energia musí niekam ísť, nie? Zvuková energia z vášho kriku je absorbovaná do akustickej peny a premenená na teplo.

Presne povedané v podmienkach experimentálnej fyziky, ak kričíte dostatočne nahlas v miestnosti pokrytej penou potláčajúcou hluk, môžete sa potiť.

Pena potláčajúca hluk je produkt, ktorý pohltí ozveny v miestnosti. Používa sa na zlepšenie kvality zvuku v miestnosti, kde je inštalovaná. Môže sa použiť vo všetkých priestoroch, ktoré vyžadujú čistý a presný zvuk. Všetky posluchárne, štúdiá, nahrávacie kabíny atď. budú vybavené penami na potlačenie hluku, ktoré zrušia ozveny, odstránia zbytočné dozvuky a poskytnú čistý zvuk.