11. 12. 2020

5 tipov, čo robiť, ak vás trápia hluční susedia

Bývanie v paneláku alebo radovej zástavbe, a teda v tesnej blízkosti ostatných ľudí, má svoje výhody (noví priatelia, pozvanie na grilovanie, požičiavanie chýbajúcej ingrediencie), ale aj nevýhody. Jednou z hlavných je hluk. Stačí, aby váš sused hlasnejšie rozprával, ťažšie chodil, mal deti, domáceho miláčika alebo hral na hudobnom nástroji, a hluk je na svete. Keď začínate strácať spánok alebo trpezlivosť, je najvyšší čas začať hluk od susedov riešiť. Nemusíte sa sťahovať, stačí nasledovať našich 5 tipov.

1. Hovorte so svojimi susedmi

Znie to ako klišé, ale o problémoch sa treba rozprávať. Preto oslovte svojich susedov a vysvetlite im, čo sa deje. Ľudia sú väčšinou k týmto požiadavkám vnímaví a často si vôbec neuvedomujú, aký hluk vytvárajú. Ak sa s nimi porozprávate, problém s hlukom sa možno vyrieši.

2. Pridajte koberec alebo dva

V súčasnosti sú trendom holé podlahy s minimálnym kobercom. Aj tento fakt vedie k zvýšenému hluku. Nekvalitné laminátové podlahy nedokážu dostatočne absorbovať zvuk a navyše, chôdza po nich je pomerne hlučná. Tak, ako vám tieto podlahy nepomáhajú s odstránením hlukom od susedov, samé navyše vytvárajú hluk, ktorý sa šíri z vášho bytu. Pridajte niekoľko kobercov, ktoré pomôžu absorbovať zvuk.

3. Kúpte viac nábytku

Zvukové vlny sa radi odrážajú okolo prázdnych miestností, takže aj to, že žijete v nezariadenom byte môže byť dôvod, prečo počujete hluk od susedov. Konečne máte výhovorku, prečo si kúpiť pohovku alebo prestať spať iba na matraci. Zaobstarajte si ďalší nábytok. Zaplnenie vašej miestnosti nábytkom zabezpečí menšiu ozvenu, čo pre vás znamená viac ticha.

4. Investujte do zvukovo izolačných dverí

Možno vás to prekvapí, ale za hluk od susedov často môžu aj staré, nekvalitné dvere, ktoré prepúšťajú viac zvuku, ako by ste chceli – a to nielen hluk od susedov k vám, ale prepúšťajú aj zvuky z vášho bytu. Zvukovo izolačné dvere sú obojstranne výhodné riešenie. Pomôcť obmedziť hluk z chodby alebo od susedov môžu aj bezpečnostné dvere.

5. Nechajte si odhlučniť byt

Naši zákazníci nás najčastejšie oslovujú so záujmom odhlučniť byt z dôvodu hlučných susedov. Tento problém vieme dobre vyriešiť a zabezpečíme vám nielen odhlučnenie stien, stropov, podláh, ale myslíme aj na odhlučnenie stupačky. Za hluk v byte môžu aj staré konštrukcie a materiály, preto by ste pri rekonštrukcii bytu mali myslieť na jeho odhlučnenie, a to aj v prípade, ak nemáte problém s hlučnými susedmi.