18. 12. 2020

Je hluk zo zábavnej pyrotechniky bezpečný?

Všetci sa už tešíme na Silvestra a na koniec roka 2020. Zábavná pyrotechnika k tomuto dňu neodmysliteľne patrí. Aj keď oficiálnych mestských ohňostrojom bude tento rok menej, ľudia aj tak budú púšťať petardy alebo si urobia svoje súkromné ohňostrojové šou. Svetelné efekty sú sprevádzané aj výrazným, tzv. impulzívnym zvukom. Je hluk zo zábavnej pyrotechniky bezpečný?

Bez ohľadu na to, kde je zábavná pyrotechnika spustená, platia určité bezpečnostné pravidlá, aby sa zabránilo požiarom, zraneniam a popáleninám. Často sa pri bezpečnostných a zdravotných opatreniach zabúda na najväčšie riziko impulzívneho hluku – poškodenie sluchu.

Čo je to impulzívny hluk a prečo je nebezpečný?

Impulzívny hluk je prerušovaný hlasný zvuk, ktorý sa skladá z jedného alebo viacerých opakovaných zvukových signálov, ktoré trvajú najviac niekoľko sekúnd. Výstrel z pištole alebo zvuk ohňostroja je skvelým príkladom takého hluku.

Bezpečná hlasitosť zvuku by nemala presiahnuť 75 decibelov. Hluk zábavnej pyrotechniky dosahuje dokonca aj zo vzdialenosti niekoľkých metrov 150 dB!

Nebezpečenstvo impulzívneho hluku spočíva v tom, že sluchový orgán sa nestihne adaptovať a príliš silný signál sa dostane do vnútorného ucha bez útlmu. Vplyv impulzívneho hluku môže mať skutočne nepriaznivý dopad na zdravie sluchu a dokonca viesť k trvalej strate sluchu.

Ako chrániť svoj sluch pri používaní zábavnej pyrotechniky?

Ak chcete sledovať ohňostroj, chráňte svoj sluch. Zaobstarajte si pre seba a svoju rodinu jednoduché štuple do uší, ktoré dokážu minimalizovať decibely hluku zábavnej pyrotechniky. Efektívne a lacné riešenie.

Rovnako dobré riešenie je zaobstarať si na ochranu sluchu špeciálne slúchadlá z obchodu pre robotníkov. Môžete dokonca používať oba produkty súčasne a minimalizovať negatívny dopad hluku na svoj sluch.

Ako chrániť sluch detí?

Malé deti sú náchylnejšie na poškodenie sluchu hlukom, pretože ich zvukovody sú oveľa menšie ako u dospelých. Zvuk zo zábavnej pyrotechniky vytvorí väčší a nebezpečnejší tlak v ich ušiach.

Obyčajné štuple do uší nie sú vhodné pre deti. Z tohto dôvodu by ste si mali kúpiť špeciálne slúchadlá pre deti. Dokonale chránia citlivé detské uši a umožnia deťom užiť si ohňostroj bez nepríjemných následkov.

Riešením môže byť aj sledovanie ohňostroja cez zatvorené okno z prostredia svojho odhlučneného bytu alebo domu. Špeciálne materiály, ktoré sa používajú na odhlučnenie, minimalizujú prenikanie vonkajších zvukov do bytu a bezpečne tak tlmia aj impulzívny hluk z pyrotechniky.

Silvester je úžasný sviatok a ohňostroje sú nádherné, ale je dôležité si ich užiť a zároveň si chrániť sluch. Aby ste sa vyhli problémom so sluchom, používajte pomôcky na ochranu sluchu alebo sledujte ohňostroj z pohodlia domova.