22. 04. 2022 - Všetko

4 spôsoby, ako znížiť ozvenu v miestnosti

Ak ste sa niekedy predtým ocitli vo veľkom prázdnom priestore, možno ste si všimli, že sa k vám vracia zvuk vášho hlasu. Aj keď to môže byť zaujímavé pozorovanie, nie je to jav, ktorý by ste chceli, keď sa snažíte doma relaxovať. Ozvena vás môže rozptyľovať, keď sa snažíte pozerať film, konverzovať alebo pracovať. Ako teda znížiť ozvenu v miestnosti?

Ozveny sa najčastejšie vyskytujú, keď zvukové vlny zasiahnu veľké ploché povrchy, takže snaha zjemniť ich je najlepším spôsobom, ako ich v miestnosti znížiť. Najbežnejšie oblasti domu, ktoré sa ozývajú, sú chodby, kúpeľne a akékoľvek veľké priestory s minimom nábytku a textúr, pretože zvyčajne majú tieto veľké ploché povrchy.

Ozvena vás môže potrápiť aj v pracovni alebo v obývačke. Existuje niekoľko spôsobov, ako sa zbaviť tohto zvukového fenoménu.

Riešenie č. 1: Koberce a závesy

Najjednoduchším riešením na zníženie ozveny je využiť tieto bežné domáce potreby vo svoj prospech. Pridanie mäkkého materiálu, ako je záclona alebo koberec, pomôže rozbiť tieto hladké ploché povrchy a zabráni tomu, aby sa zvuk šíril príliš ďaleko.

Môžete urobiť obrovský rozdiel v miestnosti jednoduchým položením koberca a pohľadom na jemnejšie úpravy okien, ako sú záclony a závesy. Tieto doplnky môžu slúžiť mnohým účelom vrátane izolácie, zvukovej izolácie, pohodlia a štýlu, takže nie sú dobré len na odstránenie ozveny v miestnosti.

Riešenie č. 2: Obrazy

Dobré umelecké dielo nebude vyzerať len pekne v miestnosti, ale tiež pomôže znížiť ozvenu. Rozbitím väčších plôch stien, ktoré sú ideálne na odrážanie zvukových vĺn, znížite šancu, že sa zvuky budú môcť ozývať.

Kľúčom je výber rôznych materiálov a textúr vo vašom umeleckom diele. Budete chcieť veľký obraz na plátne, nejaké drevené rezbárske práce a tapisériu visiacu na stene. Nielenže to dodá miestnosti veľmi potrebnú osobnosť, ale zbaví vás aj ozveny.

Riešenie č. 3: Výber nábytku

Nábytok v miestnosti môže mať lepší vplyv na zvuk, ak použijete správne materiály. Nie je však potrebné vyhadzovať vaše existujúce kúsky, ale jednoducho zvážte, ako môžete jednoducho zmeniť ich povrch.

Zvážte použitie látky na koženú pohovku, aby ste ju zmäkčili a chránili ju pred poškodením. S týmito jemnými doplnkami do miestnosti bude zvuk lepšie absorbovaný, čo zníži pravdepodobnosť ozveny v danej oblasti.

Riešenie č. 4: Akustické panely

Akustické panely sú naším posledným tipom proti ozvenám a iným problémom so zvukom a ich inštalácia je prekvapivo jednoduchá. Tieto panely sú vyrobené z materiálov pohlcujúcich zvuk, ktoré dodávajú stenám textúrovaný povrch a pomáhajú zvuku zostať na mieste namiesto pohybu dopredu a dozadu.

Mnoho ľudí používa tieto panely vo svojich domácich kinách práve na tento účel a ponúkajú aj určité zvukovoizolačné vlastnosti. Líšia sa cenou, materiálom a dizajnom.

Kontaktujte nás a pomôžeme vám zbaviť sa ozveny u vás doma.