08. 01. 2021

Zvuky, vďaka ktorým sa vám bude lepšie spať

Každý z nás niekedy bojuje s nepokojným spánkom alebo má problém zaspať. Existujú ľudia, ktorí trpia nespavosťou a majú chronické ťažkosti so spánkom. Zatiaľ, čo pacienti s nespavosťou zvyčajne potrebujú silnejšie metódy, aby im pomohli, bežným ľuďom stačia príjemné zvuky a problémy so spánkom sa stratia. Ak vás občas trápi horší spánok, máme pre vás tipy na zvuky, vďaka ktorým sa vám bude lepšie spať.

Môže za zlý spánok hluk?

Príčiny problémov so spánkom možno vysvetliť niekoľkými faktormi. Za zlý spánok môže napríklad stres, vďaka ktorému myslíte na problémy v čase, keď ste mali už dávno spať. Ďalším dôvodom sú mobilné telefóny a ďalšie rušivé zariadenia, ktoré si množstvo ľudí berie do spálne.

Veľkým problémom môže byť aj hluk z ulice, či hluční susedia. Zle odhlučnený byt vám môže ľahko ukradnúť spánok. Pri rekonštrukcii svojho bývania nezabudnite na kvalitné odhlučnenie. Špeciálne materiály, ktoré sa používajú na odhlučnenie, minimalizujú prenikanie vonkajších zvukov do bytu.

Aké zvuky vám pomôžu mať lepší spánok?

Už ste určite počuli o bielom šume, ktorý pomáha k lepšiemu spánku najmä bábätkám. Existujú aj ďalšie možnosti. Máme pre vás niekoľko tipov na najlepšie zvuky pre pokojný spánok. Ktoré zvuky vám pomôžu? Nevieme. Odporúčame vám vyskúšať všetky a nájdete pre seba to pravé.

Upokojujúca hudba

Aj keď vám počúvanie upokojujúcej hudby môže pomôcť lepšie zaspať, mali by ste sa vyhnúť počúvaniu skladieb s textom. Dôvodom je to, že texty môžu udržať vašu myseľ aktívnu a vám sa naopak nepodarí zaspať vôbec. Vyberte si jemnú a príjemnú hudbu. Medzi obľúbené možnosti patrí: jemný jazz, klasická hudba, ľudové a binaurálne rytmy.

Biely šum

Pacienti s nespavosťou sú často liečení bielym šumom, ktorý im pomáha pri problémoch so spánkom. Biely šum je kombináciou všetkých frekvencií šumu, ktoré pomáhajú rušiť vonkajšie zvuky. Skúste si stiahnuť mobilnú aplikáciu s bielym šumom.

Zvuky prírody

Zvuky oceánu, dažďové kvapky alebo štebotanie lesa. To sú len niektoré z mnohých prírodných zvukov, ktoré ľudia počúvajú, keď sa snažia zaspať. Hlasitosť a intenzita zvukov v prírode má tendenciu stúpať a klesať, to vám pomôže upokojiť sa a spať.

Jednou z vecí, ktoré mnohí z nás považujú za samozrejmosť, je schopnosť zaspať bez akýchkoľvek problémov. V skutočnosti máte problém so spánkom aj v prípade, ak viete rýchlo zaspať, ale ťažko sa prebúdzate. Mať kvalitný spánok celú noc je v dnešnej dobe náročnejšie ako si myslíte. Tak ako vás hluk môže rušiť, tak existujú príjemné zvuky vďaka ktorým budete spať lepšie.