10. 06. 2022 - Všetko

Výskum: Nádory zničené zvukom sa už nevrátia

Neinvazívna zvuková technológia vyvinutá na Michiganskej univerzite rozkladá nádory pečene u potkanov, zabíja rakovinové bunky a stimuluje imunitný systém, aby zabránil ich ďalšiemu šíreniu – toto je významný pokrok, ktorý by mohol viesť k zlepšeniu výsledkov rakoviny u ľudí.

Zničením iba 50 % až 75 % objemu nádoru pečene bol imunitný systém potkanov schopný vyčistiť aj zvyšok, a to bez dôkazu recidívy alebo metastáz u viac ako 80 % zvierat. Aj keď sa neeliminuje úplne celý nádor, stále je možné spôsobiť regresiu nádoru a tiež znížiť riziko budúcich metastáz.
Výsledky tiež ukázali, že liečba stimulovala imunitné reakcie potkanov, čo pravdepodobne prispelo k prípadnej regresii necielenej časti nádoru a zabránila tak ďalšiemu šíreniu rakoviny.

Liečba nazývaná histotripsia neinvazívne zameriava ultrazvukové vlny na mechanické zničenie cieľového tkaniva s milimetrovou presnosťou. Táto relatívne nová technika sa v súčasnosti používa v teste rakoviny pečene u ľudí v Spojených štátoch a v Európe.

V mnohých klinických situáciách nie je možné pri liečbe zacieliť priamo na celý rakovinový nádor z dôvodov, ktoré zahŕňajú veľkosť hmoty, umiestnenie alebo štádium. Aby sa preskúmali účinky čiastočného zničenia nádorov zvukom, táto najnovšia štúdia sa zamerala iba na časť každej hmoty a zanechala za sebou životaschopný, neporušený nádor. To tiež umožnilo tímu vrátane výskumníkov z Michigan Medicine a Ann Arbor VA Hospital ukázať účinnosť prístupu za menej ako optimálnych podmienok.
Histotripsia je sľubnou možnosťou, ktorá môže prekonať obmedzenia v súčasnosti dostupných ablačných modalít a poskytnúť bezpečnú a účinnú neinvazívnu abláciu nádoru pečene. Vedci dúfajú, že ich poznatky z tejto štúdie budú motivovať budúce predklinické a klinické histotrypsie ku konečnému cieľu klinického prijatia liečby histotrypsiou u pacientov s rakovinou pečene.

Rakovina pečene patrí medzi 10 hlavných príčin úmrtí súvisiacich s rakovinou na celom svete. Aj pri viacerých možnostiach liečby zostáva prognóza nepriaznivá s mierou päťročného prežitia menej ako 18 %. Vysoká prevalencia recidívy nádoru a metastáz po počiatočnej liečbe zdôrazňuje klinickú potrebu zlepšenia výsledkov rakoviny pečene.
Tam, kde typický ultrazvuk využíva zvukové vlny na vytváranie obrazov vnútri tela, inžinieri z Michiganskej univerzity sú priekopníkmi v používaní týchto vĺn na liečbu. Ich technika pritom funguje bez škodlivých vedľajších účinkov súčasných prístupov, ako je napríklad ožarovanie a chemoterapia.

Ich prevodník navrhnutý a vyrobený na Michiganskej univerzite poskytuje mikrosekundové ultrazvukové impulzy s vysokou amplitúdou – akustickú kavitáciu – aby sa zamerali na nádor a následne ho rozbili. Tradičné ultrazvukové prístroje používajú na zobrazovanie pulzy s nižšou amplitúdou. Mikrosekundové dlhé impulzy z prevodníka vytvárajú mikrobubliny v cieľových tkanivách – bubliny, ktoré sa rýchlo rozširujú. Tieto prudké, ale extrémne lokalizované mechanické napätia zabíjajú rakovinové bunky a rozbíjajú štruktúru nádoru.

Zdroj: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220418093955.htm