03. 12. 2021 - Všetko

Nový materiál by mohol spôsobiť, že lietadlo bude tiché ako fén – zvýši tým pohodlie cestujúcich a zníži hluk až o 80 %

Neuveriteľne ľahký nový materiál môže znížiť hluk leteckého motora a zvýšiť pohodlie cestujúcich. Aerogél z oxidu grafénu a polyvinylalkoholu váži iba 2,1 kg na meter kubický, čo z neho robí najľahšiu zvukovú izoláciu, aká bola kedy vyrobená. Tento materiál bol vyvinutý na University of Bath.

Aerogél z oxidu grafénu a polyvinylalkoholu váži iba 2,1 kg na meter kubický, čo z neho robí najľahšiu zvukovú izoláciu, aká bola kedy vyrobená. Dal by sa použiť ako izolácia v leteckých motoroch na zníženie hluku až o 16 decibelov – teda zníži 105-decibelový hluk prúdového motora na zvuk, ktorý je podobný zvuku fénu.

Štruktúra aerogélu podobná “pusinke” ho robí extrémne ľahkým, čo znamená, že by mohol pôsobiť ako izolátor v gondolách leteckých motorov bez zvýšenia celkovej hmotnosti. Materiál je v súčasnosti ďalej optimalizovaný výskumným tímom, aby ponúkal lepší odvod tepla, čo je výhodné z hľadiska palivovej účinnosti a bezpečnosti.

Výskumníci z Bath’s Materials and Structures Center (MAST) zverejnili metódu výroby materiálov v časopise Nature Scientific Reports.

Profesor Michele Meo, ktorý viedol výskum, hovorí: „Je to jednoznačne veľmi vzrušujúci materiál, ktorý by sa dal použiť mnohými spôsobmi – spočiatku v letectve, ale potenciálne aj v mnohých iných oblastiach, ako je automobilová a námorná doprava, ako aj v stavebníctve. Takúto extrémne nízku hustotu sa nám podarilo vyrobiť pomocou tekutej kombinácie oxidu grafénu a polyméru, ktoré sú tvorené našľahanými vzduchovými bublinami a odlievané mrazom. Na úplne základnej úrovni možno túto techniku ​​prirovnať k šľahaniu vaječných bielkov, preto názov “pusinky” – je pevná, ale obsahuje množstvo vzduchu, takže nedochádza k žiadnemu zníženiu hmotnosti alebo účinnosti na dosiahnutie veľkého zlepšenia pohodlia a hluku.“

Hoci sa tím pôvodne zameriaval na spoluprácu s partnermi v kozmickom priemysle na testovaní materiálu ako zvukového izolátora v motoroch lietadiel, hovoria, že by sa dal použiť aj na vytváranie panelov vo vrtuľníkoch alebo motoroch automobilov. Odhadujú, že aerogél by sa mohol začať používať do 18 mesiacov.

Zdroj:

Univerzita v Bath. „Materiál by mohol spôsobiť, že lietadlo bude tiché ako fén: Aerogél na báze grafénu s extrémne nízkou hustotou môže zlepšiť pohodlie cestujúcich a znížiť hluk až o 80 %. ScienceDaily. ScienceDaily, 18. jún 2021. www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210618091625.htm.