26. 11. 2021 - Všetko

5 materiálov, ktoré sú vhodné na zvukovú izoláciu podlahy

Akustické vlastnosti materiálu sú faktorom, na ktorý treba prihliadať pri výbere podlahového materiálu pre vašu nehnuteľnosť.

Zatiaľ čo koberce môžu byť perfektné v školskej triede, napríklad na takej operačnej sále by nespĺňali hygienické normy. Okrem akustiky je potrebné vziať do úvahy aj mnoho ďalších faktorov – my vám teraz predstavíme niektoré z nich.

Aj keď akustické podlahové materiály nie sú univerzálne, existujú materiály, ktoré o niečo lepšie zabraňujú prenosu zvuku ako iné.

Tu sú niektoré z najlepších akustických podlahových materiálov:

Koberec

Koberce alebo kobercové dlaždice sú známe tým, že zmierňujú nárazový zvuk, vďaka čomu sú perfektnou voľbou pre hotely, učebne a kancelárie. Koberce s vyšším vlasom alebo s hrubou podložkou sú obzvlášť praktické pri pohlcovaní zvuku a znižovaní hluku.

Korkové podlahy

Korková podlaha je udržateľná, pohodlná a zvuk pohlcujúca podlahová krytina. Napriek svojmu sklonu k tvorbe škvŕn a priehlbín sa často používa ako materiál na zabezpečenie zvukovej izolácie.

Drevoplastové kompozitné podlahy

Táto odolná, vodotesná a ľahko udržiavateľná podlaha poskytuje skvelé akustické výhody, najmä pokiaľ ide o tlmenie nárazov, napríklad pri vysokej návštevnosti. Jej akustické výhody sú do značnej miery čerpané z jej zadnej vrstvy, ktorá poskytuje nielen zvukovú izoláciu, ale tiež chráni pred plesňami.

Gumená podlaha

Gumené podlahy sú známe svojimi vlastnosťami pohlcovania zvuku. Okrem toho sú odolné proti pošmyknutiu a plesniam, preto sú skvelou voľbou pre nemocnice, školy, telocvične a kuchyne, ktoré potrebujú akusticky odolný podlahový materiál.

Vinylová dlažba

Vinylové dlaždice, najmä luxusné vinylové dlaždice (LVT) inštalované so zvukovo izolačným podkladom, sú skvelou voľbou zaisťujúcou zvukovú a tepelnú izoláciu. Mnoho zariadení si ju vyberá vďaka svojej konštrukčnej všestrannosti, odolnosti a relatívne nízkym nákladom na údržbu.

Je jasné, že určitý podlahový materiál nebude vyhovovať úplne všetkým. Akustická kvalita materiálu by však nemala byť jediným faktorom, na ktorý prihliadnete pri výbere podlahy pre vašu domácnosť či objekt. Dodávateľ podláh vás môže oboznámiť so všetkými faktormi, ktoré je potrebné zvážiť pri výbere toho najvhodnejšieho materiálu pre špecifické potreby vašej nehnuteľnosti, pričom zohľadní aj váš rozpočet.