17. 12. 2021 - Všetko

Akustika miestnosti – 7 mýtov, ktorým by ste nemali veriť

Zainvestovali ste do skvelého systému reproduktorov, no stále to nie je ono? Bohužiaľ, ani ten najdrahší systém sám o sebe vám automaticky nevyprodukuje skvelý zvuk. Vtedy prichádza na rad akustika miestnosti. Akustika miestnosti je často podceňovanou oblasťou – a navyše aj oblasťou, v ktorej môžete byť veľmi ľahko oklamaní vyhodením peňazí za riešenia, ktoré nespĺňajú to, čo sľubujú.

Predstavujeme vám 7 mýtov o akustike miestnosti.

1. mýtus: Pre skvelý zvuk stačí pridať koberce a závesy.

Koberce a závesy nepredstavujú úplné akustické riešenie. Jednoducho vám neposkytnú taký výkon ako akustické panely testované v laboratóriu. Rovnako nevyriešia problémy pri eliminovaní zvuku reproduktorov a dunivých basov.

2. mýtus: Zvuková izolácia = dobrá akustika.

Zvuková izolácia nie je to isté ako akustická úprava. Zvuková izolácia jednoducho bráni zvuku vo vstupe alebo výstupe z priestoru – nerieši vnútorné odrazy zvuku v priestore. V skutočnosti, čím viac budete zvukotesní, tým budete mať väčšie problémy s basmi, keďže nízke frekvencie sú uväznené vo vnútri.

3. mýtus: Silné basy môžeme „vyladiť“.

Vlnová dĺžka basových frekvencií znamená, že nech už ide o akékoľvek „vychytávky“, nedokážu vyriešiť nerovnomerný čas doznievania basov v miestnosti. Tieto “vylepšenia” zvyčajne zmenia vyváženie stredných a vysokých frekvencií v porovnaní s basmi, čo spôsobí, že basy budete vnímať menej, problém však nezmizne.

4. mýtus: Izolácia miestnosti spraví vašu izbu neobývateľnou.

Profesionálny akustický dizajn vytvorí obývateľný priestor. Nie príliš hrubý akustický materiál pohltí vysoké frekvencie a tlmí zvuk v miestnosti. Inteligentné riešenia sa zameriavajú na plochú absorpciu/difúziu v celom počuteľnom spektre.

5. mýtus: Zvuková izolácia nie je práve najkrajšia.

Súčasné akustické panely bez problémov splynú s dizajnom vášho interiéru a dodajú vášmu priestoru krásu. Trik je v integrácii úpravy miestnosti pri navrhovaní a budovaní posluchovej miestnosti, namiesto toho, aby ste ju pridali neskôr.

6. mýtus: Zvuková izolácia je drahá.

Dnes sa možnosti v oblasti akustiky miestnosti pohybujú v rôznych cenových hladinách. Náš skúsený poradca vám pomôže vytvoriť cenovo dostupnú miestnosť, kde si skutočne vychutnáte už zakúpené zvukové vybavenie.

7. mýtus: Všetky odpovede nájdem na internete.

Každý priestor je jedinečný a internet nedokáže vyriešiť vaše zložité individuálne akustické problémy. Pomôžeme vám ušetriť čas a peniaze.