09. 07. 2021

4 mýty o odhlučnení bytu

Na internete nájdete množstvo tipov, ako “vyriešiť” hlučných susedov. Odhlučnenie bytu je však oveľa komplikovanejšie a pravdepodobne vám hrubší koberec stačiť nebude. Toto sú mýty o odhlučnení bytu, ktorým by ste nemali veriť:

1. Prázdny byt odhluční nábytok

Bez ohľadu na to, aká veľká je ozvena vo vašom byte, nemusi to byť zapríčinené nedostatkom nábytku. Ak sa vo vašom byte odráža zvuk, pravdepodobne budete potrebovať nainštalovať materiály zvukovej absorpcie. Môžete mať zariadený byt plný nábytku; ale ani to nemusí zabrániť prenikaniu hluku do vášho bytu. Ak teda chcete vyriešiť problém s ozvenou a utlmiť zvuk v domácnosti, zvážte profesionálne odhlučnenie.

2. Akustické panely na stenách zastavia prenos hluku

Ak má váš byt veľa tvrdých povrchov, bude sa zvuk odrážať ľahšie a šíriť sa ďalej. Jednoduché panely pohlcujúce zvuk môžu do určitej miery poskytnúť zvukovú izoláciu, no často to nestačí a hluk od susedov bude do vášho bytu prenikať naďalej. Každý byt má iné potreby odhlučnenia. Kontaktujte nás a nájdeme riešenie na mieru.

3. So zvukovou izoláciou pomôže mäkký nábytok

Aj tento mýtus pracuje s predstavou, že zvuk tlmia záclony a mäkké koberce. Je to pravda len do určitej miery. Ak sa vo vašom byte šíri hluk od susedov, ktorý vás obťažuje, koberec to nevyrieši. Bez ohľadu na to, koľko kobercov, vankúšov a záclon na zastavenie šírenia zvuku v domácnosti umiestnite, zvukovú izoláciu nedosiahnete. Musíte vyriešiť štrukturálne chyby. Zvuk si vždy nájde slabé miesto a bude sa šíriť. Problém si bude vyžadovať profesionálne odhlučnenie.

4. Niekoľko políc urobí zázrak

Nie. Ani vysoké knihovnice nedokážu pohltiť hluk od susedov. Realita je taká, že absolútnu zvukovú izoláciu dosiahnete len s použitím profesionálnych produktov a bude si to vyžadovať prácu odborníka.

Zvuková izolácia, na rozdiel od absorpcie zvuku, eliminuje všetky medzery medzi dvoma priestormi, cez ktoré sa hluk prenáša. Profesionálna zvuková izolácia vášho bytu zabráni tomu, aby sa zvuk od susedov alebo z ulice šíriť do vášho bytu a vám sa bude lepšie bývať.